صحنه جرم کنجکاوی را از بالا ببینید

* در تصویری که فضاپیمای مدارگرد شناسایی بهرام ناسا (MRO) از جای فرود کنجکاوی گرفته، چهار تکه ی اصلی دستگاهی که با خودروی کنجکاوی به بهرام رسید دیده می شوند.

دوربین "آزمایشگر علمی تصویربرداری با کیفیت بالا" (HiRISE) این عکس را 24 ساعت پس از فرود گرفته. این عکس بزرگ که اندازه اش اینجا کاهش یافته، تکه های پراکنده ی دستگاه را نشان می دهد:
800 در 600 - 1024 در 768
نخستین تکه ای که به سطح برخورد کرد، سپر گرمایی بود. در پی آن، پوسته ی پشتی که به چتر نجات وصل بود به سطح خورد و پس از آن، خود خودرو بر سطح نشست. و در پایان، پس از بریده شدن کابل ها، بالابر هوایی موشکی رو به شمال باختر پرواز کرد و بر خاک افتاد. مناطق نسبتن تیره در هر چهار نقطه، در اثر آشفتگی ها و به هم ریختگی خاک رنگ روشن بهرام پدید آمده که باعث شده مواد تیره ترِ زیر خاک سطحی آشکار شوند.

خود کنجکاوی آرام فرود آمد و به هم ریختگی خاک پیرامونش نه به خاطر برخورد آن به سطح، بلکه در اثر اگزوز موشکی بالابر هوایی ایجاد شده و به همین دلیل هم یک شکل دوسویه ی متقارن ساخته است. جایی که بالابر هوایی به سطح خورده، رگه های تیره ی شعاعی به وجود آمده که نشانگر برخورد زاویه دار آنست، بسیار همانند برخوردهای مایل سیارک ها. در حقیقت، این رگه‌های شعاعی، شکل یک پیکان را ساخته اند که رو به خود کنجکاوی دارد. [* درباره ی بخش های گوناگون فضاپیما، این نوشته را بخوانید: گام به گام با "کنجکاوی" به هنگام فرود بر سطح بهرام]

فاصله ی خودروی کنجکاوی از سپر گرمایی تقریبن 4,900 فوت یا 1,500 متر؛ از چتر نجات و پوسته ی پشتی حدود 2,020 فوت یا 615 متر؛ و از محل برخورد تغییر رنگ داده ی بالابر هوایی هم حدود 2,100 فوت یا 650 متر می باشد.

این تصویر با چرخش ویژه ی 41 درجه ای MRO گرفته شده که بیشتر از حد همیشگی چرخش آن، یعنی 30 درجه است. این مدارگرد به سوی باختر و رو به خورشید چرخیده که باعث شده پراکنشِ دیده شده ی ناشی از غبار جوی و همچنین میزان جوی که این مدارگرد از درون آن نگریسته بیشتر شود، از همین رو از پادسانی (کنتراست) ویژگی های سطحی کاسته شده. عکس های آینده این تکه ها را با جزییات بیشتری نشان خواهند داد.

زاویه ی دید ما نسبت به سطح حدود 45 درجه است (که بیش از چرخش 41 درجه ای مدارگرد می باشد و دلیلش هم انحنای خود سیاره است)، مانند نمای دید از درون پنجره ی هواپیما. عکس ها را 90 درجه ی ساعتگرد بچرخانید تا سطح را از این چشم انداز بهتر ببینید. این نماها عمدتن سمت سایه دار خودرو و دیگر تکه ها را نشان می دهند.

درباره ی این فضاپیما و ماموریتش بیشتر بخوانید: 
* فیلمی که کنجکاوی از فرود خود گرفته را ببینید * کنجکاوی نخستین عکس رنگی را هم فرستاد * چرخی بر بهرام * تصویری که کنجکاوی را با چترنجاتش نشان می دهد * پایان خوش سفری 8 ماهه * نخستین گام ماموریت "کنجکاوی" به پایان رسید: اجرای نقش بدل فضانوردان! * "هفت دقیقه وحشت" پیش روی ما * "روز بهرام" در ایران! * اودیسه برای دیدبانی فرود "کنجکاوی" سر قرار می رسد * گام به گام با "کنجکاوی" به هنگام فرود بر سطح بهرام * ایستگاه بعدی: بهرام * کنجکاوی در Gale * جریان ماموریت تازه ناسا در سیاره بهرام چیست؟ * 100 روز دیگر "کنجکاوی" روی بهرام می‌نشیند

واژه نامه:
Mars - NASA - Curiosity - Mars Reconnaissance Orbiter - MRO - The High-Resolution Imaging Science Experiment - HiRISE - heat shield - back shell - parachute - sky crane - asteroid - sun -

منبع: nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه