NGC 4372 و یک «چیز» تیره!

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
سحابی زیبا و خوش نمای "ناشناخته ی تیره" یا "چیز تیره" (Dark Doodad) که در آسمان نیمکره ی جنوبی و در صورت فلکی مگس جنوبی شناور است، هدفی وسوسه انگیز برای دوربین های دوچشمی به شمار می آید. این ابر گرد و غبار کیهانی بر پس زمینه ای از میدان های پرستاره، درست در جنوب سحابی بزرگ گونی زغال و صلیب جنوبی (چلیپای جنوبی) دیده می شود.
درازای سحابی چیز تیره در این تصویر حدود ۳ درجه است و به نظر می رسد خوشه ی ستاره ای کروی NGC ۴۳۷۲ بر انتهای جنوبی آن (پایین، سمت چپ) نشانی گذاشته است. گفتن ندارد که NGC ۴۳۷۲ یکی از خوشه های درون هاله ی کهکشان راه شیری است که با حدود ۲۰ هزار سال نوری فاصله از آن، در پس زمینه ی عکس جای دارد و تنها از روی شانس در راستای خط دید سحابی چیز تیره مشاهده می شود.
سحابی چیز تیره با پیکره ی ضدنور و نمایانش، بخشی از ابر مولکولی مگس است ولی نخستین بار دنیس دی‌کیکو (یا دِچیکو) که یک عکاس نجومی و نویسنده بود در سال ۱۹۸۶، هنگامی که از جایی دورافتاده در استرالیا سرگرم رصد دنباله دار هالی بود آن را به چنین نامی خواند.
سحابی چیز تیره در حدود ۷۰۰ سال نوری از ما دور است و درازایش هم به بیش از ۳۰ سال نوری می رسد.

واژه نامه:
NGC 4372 - Dark Doodad Nebula - binoculars - constellation Musca - Fly - Coalsack Nebula - Southern Cross - halo - Milky Way Galaxy - silhouette - Musca molecular cloud - Dennis di Cicco - Comet Halley

منبع: apod.nasa.gov

4 دیدگاه شما:

ناشناس

ابزارک معادل Doodad است

یک ستاره در هفت آسمان

درسته
ولی معنایی که اینجا داره، ظاهرن چیزیه در حد همون "چیز" یا "یک چیزی"!!
یعنی دنیس دکیکو وقتی اون رو دیده، تنها همین به ذهنش رسیده که بگه "یه چیز تیره اینجاست"!!

مهران

این کلمه ی دودا، همیشه منو یاد مزقون می ندازه. نمی دونم هنوزم تو ایران این کلمه رایجه یا نه، اما روزهای خوابگاه، هر وقت می خواستیم به وسیله ای چیزی اشاره کنیم بهش می گفتیم مزقون :)

یک ستاره در هفت آسمان

مهران جان
حالا من بیام سر پیری بنویسم سحابی "مزقون تیره"؟
:))

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه