امگا قنطورس: درخشان ترین خوشه کروی در آسمان سیاره زمین

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این توپ غول پیکرِ ستارگان سنی بیش از خورشید ما دارد.
این گوی های باستانیِ ستاره ای بسیار پیش از آفرینش انسان، پیش از پرسه زنی دایناسورها روی زمین، و حتی بیش از پیدایش خود زمین پدید آمده و چرخیدن به گرد کهکشان راه شیری جوان را آغاز نمودند.
خوشه ی امگا سنتوری (یا امگا قنطورس) از میان ۲۰۰ و اندی خوشه ی ستاره ای کروی که هنوز بر جا مانده اند، بزرگ ترین است و بیش از ۱۰ میلیون ستاره را در خود جای داده. امگا قنطورس همچنین با قدر ظاهری (فروغ پدیدار) ۳.۹، درخشان ترین خوشه ی کروی آسمان نیز هست و ساکنان نیمکره ی جنوبی سیاره ی زمین می توانند آن را با چشم نامسلح ببینند.
این خوشه که با عنوان NGC ۵۱۳۹ رده بندی شده، در حدود ۱۸ هزار سال نوری از ما دور است و قطرش به ۱۵۰ سال نوری می رسد [یعنی بیش از ۱۰ میلیون ستاره را در فضایی تنها به قطر ۱۵۰ سال نوری جای داده!- م]
برخلاف بسیاری از خوشه های کروی دیگر، ستارگان درون امگا قنطورس از چندین رده ی سنی گوناگون هستند و فراوانی همنهش شیمیاییشان هم با هم تفاوت دارد که نشانگر تاریخ پیچیده ی این خوشه ی کروی در ۱۲ میلیارد سالیست که از سنش می گذرد.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
star - Sun - humankind - dinosaur - Earth - Milky Way Galaxy - globular cluster - Omega Centauri - visual magnitude - unaided eye - NGC 5139

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه