ملاقه بزرگی در آسمان
این یکی از رایج ترین پرسش هاییست که به هنگام تماشای یکی از شناخته شده ترین و آشناترین صورتواره های آسمان نیمکره ی شمالی بر زبانها جاری می شود: صورتواره ی هفت برادران (ملاقه یا چمچه ی بزرگ).
این دسته ستاره یکی از کم شمار چیزهاییست که همه ی نسل های پیش و پس از ما [به همین شکل] دیده و خواهند دید. البته در این تصویر که اوایل همین ماه از جایی در فرانسه گرفته شده ، نور این ستارگان به شیوه ی دیجیتالی افزایش یافته وگرنه تا این حد هم از ستارگان پیرامون پرنورتر نیستند.
خود این ملاقه یک صورت فلکی نیست. گرچه این هفت برادر بخشی از صورت فلکی خرس بزرگ یا دب اکبرند، ولی خود یک صورتواره یا اخترگان (asterism) هستند که در جامعه های گوناگون به نام های گوناگونی خوانده می شوند.
پنج ستاره از این هفت برادر در فضا هم به راستی نزدیک همند و احتمالا همزمان نیز پدید آمده اند. در این پیوند، نام هر یک از این هفت ستاره کنارشان نوشته شده.
با ادامه ی خطی که دو ستاره ی انتهای سمت راست را به یکدیگر می پیوندد، به ستاره ی قطبی می رسیم، ستاره ی شمال، که خود بخشی از پیکره ی ملاقه یا چمچه ی کوچک است.
جابجایی این ستارگان نسبت به یکدیگر باعث خواهد شد تا ۱۰۰ هزار سال آینده، نما و پیکره بندی دیداری این ملاقه هم به آرامی تغییر کند. پویانمایی سه بعدی زیر را ببینید:
![]() |
برای بزرگ تر دیدن این تصویر، بر روی آن بکلیکید. نوار پایینی، گذر سال ها را نشان می دهد. نکته: این پویانمایی سه بعدی است و برای سه بعدی دیدنش نیاز به عینک سرخ/آبی دارید (با شیشه ی سرخ روی چشم چپ) |
در همین زمینه:
واژه نامه:
Big Dipper - constellation - constellation of the Great Bear - Ursa Major - asterism - Polaris - North Star - Little Dipper
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
5 دیدگاه شما:
ای کاش این تصویر متحرک امکان توقف داشت.
این نقطه های سبز چیستند؟ ستاره اند یا کوتوله های قهوه ای و یا احتمالا چیزی دیگر؟
مشابه چنین تصاویری متحرکی را در کدام سایت میتوانم ببینم؟
با تشکر
این یکی از تصاویر ویکیپدیا هست:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Astro_4D_uma_rg_anim.gif
مسلما همه ستاره هستند ولی جزییاتی در موردش گفته نشده.
در مورد رنگ ها هم من خودم الان متوجه شدم که این پویانمایی سه بعدیه و برای سه بعدی دیدنش نیاز به عینک سرخ/آبی دارید (با شیشه ی سرخ روی چشم چپ)
این رو در وبلاگ هم اضافه کردم
بادرودی همیشگی : یاد دوره خدمت سربازی به خیر . در رزم شبانه ( بچه ها میگفتند بزم شبانه ) اینو تو آسمان نشون دادند و گفتند این ستاره های هفت برادران یا یقلا وی هست . ( یقلاوی ظرفی است از استیل که سربازها برای خوردن غذا استناده میکنند . وقتی باز بشه شبیه ملاقه میشه ) . و بهمون گفتند اگه از کف یقلاوی به طرف جاو برویم .به شمال کره زمین خواهیم رسید و ستاره قطبی هم در راستای کف یقلاوی است
امشب ۸خرداد۱۴۰۲ ساعت ۸ شیراز ۱۰تا یا بیشتر نمیدونم ستاره یا چی بود تو یک خط و یک فاصله از هم حرکت میکردن متاسفانه گوشیم خوب نبود که فیلم یا عکس بگیرم اما کنجکاوم بدونم چی بوده
ارسال یک نظر