دو جرم روشن در آسمان، یکی ماندگار و دیگری مهمان

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
یکی از این دو جرم پرنور در آسمان جابجا می شود.
جرم روشن سمت راست، ستاره ی نام آشنای "قطبی" یا ستاره ی شمال است که گرچه ۴۵مین ستاره ی پرنور آسمان زمین است ولی آوازه اش به دلیل ثابت بودنش در آسمان است. اگر این ستاره را یک بار بیابید، دیگر هیچگاه در هیچ روز و شبی از زندگیتان گمش نخواهید کرد.
دلیل این ایستایی آنست که قطب شمال چرخش سیاره ی زمین -که به نام قطب شمال آسمانی (سماوی) شناخته می شود- تقریبا رو به این ستاره است. [در این زمینه ببینید: * اگر ستاره دیگری جای ستاره قطبی باشد، آسمان چگونه خواهد بود؟]
جرم روشن سمت چپ که حدود ۱۰ میلیون بار از این ستاره به ما نزدیک تر است، دنباله دار لاوجوی با نام رسمی C/2014 Q2 (لاوجوی) است و جایگاهش در آسمان ساعت به ساعت به اندازه ی چشمگیری تغییر می کند.
عکس بالا در هفته ی گذشته گرفته شده.
گلوله ی برفی گل آلود لاوجوی که در حال از دست دادن ذراتش است، مهمانیست که از بخش بیرونی سامانه ی خورشیدی آمده و تنها تا چند هفته ی دیگر نزدیک ستاره ی قطبی دیده خواهد شد. گرچه همین زمان هم به اندازه ی کافی بلند است تا رصدگران نیمکره ی شمالی با دوربین های دوچشمی یا تلسکوپ های کوچک خود، گیسوی سبزفام این تازه وارد بادپا را ببینند. برای این کار می توانند از یک نقشه ی خوب ستارگان هم بهره بگیرند، مانند چیزی که اینجا می بینید:
واژه نامه:
Polaris - Comet Lovejoy - star - spin pole - Earth - North Celestial Pole - C/2014 Q2 (Lovejoy) - snowball - Solar System - North Star - binocular - coma - star map

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه