بادبانی که با نور خورشید کار می کند

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
بادبان نوری "LightSail A" که سوار بر یک موشک اطلس ۵ به مدار نزدیک زمین رفته بود، در روز ۷ ژوئن با گستردن بال ۳۲ متر مربعی‌ِ ساخته شده از ورق مایلار* خود یک ماموریت آزمایشی دشوار را به پایان رساند.
نور هم دارای ویژگی تکانه است و می تواند بر سطح
فشار وارد کند. اگر بازتابندگی سطح بالا باشد، تابش و
بازتابش نور از روی آن می تواند تغییر تکانه ای پدید
آورد که باعثِ به جلو راندن سطح بازتابنده شود.
منبع: ویکیپدیا
این تصویر تماشایی را یکی از دوربین های خود فضاپیمای این بادبان که به اندازه ی یک تکه نان تُست است، با لنز چشم ماهی گرفته و درخشش این بادبان برافراشته را در زیر نور آفتاب نشان می دهد.
"لایت‌سیل ای" پس از پایان ماموریتش در پایان هفته به درون جو زمین برگشت و در واپسین دور مدارش، از روی زمین هم می شد آن را دید.
نمایش پیروزمندانه ی این بادبان نوری راه را برای فضاپیمای "لایت‌سیل بی" (LightSail B) که قرار است در آوریل ۲۰۱۶ به فضا پرتاب شود هموار کرده است.
پرواز با بادبان در فضا که روزگاری تنها در داستان های علمی-تخیلی به آن پرداخته می شد، موضوعی است که ۴۰۰ سال پیش توسط ستاره شناس نامدار، یوهان کپلر پیشنهاد شده بود. چیزی که وی را به این فکر انداخت، دُم های دنباله دارهایی بود که در اثر فشار باد خورشیدی پدید آمده و پشت سر دنباله دار به پرواز در آمده بودند.
ولی بادبان های نوری یا بادبان های خورشیدی امروزی، مانند همین چیزی که در "لایت‎سیل ای" آزموده شد، بر پایه ی فشار باد خورشید کار نمی کنند، بلکه طرحشان بر پایه ی فشار اندک ولی پیوسته ی خود نور خورشید ریخته شده که به عنوان یک نیروی پیشران برای فضاپیما رفتار می کند.

*) مایلار: گونه ای پارچه ی پلی‌استر  

در همین زمینه: * بادبان های برافراشته

واژه نامه:
LightSail A - low Earth orbit - mylar - solar sai - bread loaf - fisheye - LightSail B - science fiction - Johannes Kepler - comet - tail - solar wind - thrust

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه