سحابی شگفت انگیز حلقه جنوبی
آنچه این سحابی سیاره ای شگفت انگیز ولی زیبا به نام NGC ۳۱۳۲ را پدید آورده یکی از دو ستاره ایست که نزدیک مرکزش دیده می شود، ولی نه آن ستاره ی پرنور، بلکه همدم کم نورترش.
NGC ۳۱۳۲ که به نام های سحابی فوران هشتی* و سحابی حلقه ی جنوبی نیز شناخته می شود، از گازهای برافروخته ای تشکیل شده که زمانی لایه های بیرونی پیکره یک ستاره ی خورشیدسان را تشکیل می داده و اکنون به فضا پس زده شده اند.
در این تصویر با رنگ های نمایشی (بیرون از محدوده ی نور دیدنی-representative color)، استخر داغ و آبی فامی از نور را می بینیم که این سامانه ی ستاره ای دوتایی را در بر گرفته و انرژی و تابناکیاش را از سطح داغ همان ستاره ی کم نور می گیرد.
گرچه این عکس برای بررسی تقارن های شگفت انگیز گرفته شده، ولی در واقع آنچه این سحابی سیاره ای یا سیاره نما را فریبنده ساخته، "نامتقارن" بودن آنست. نه شکل نامعمول پوسته ی خنک تر بیرونی و نه ساختار و ویژگی های جایگاهی رشته های خنک گرد و غبار درون NGC ۳۱۳۲، هیچ یک هنوز به خوبی شناخته نشده اند.
* دلیل نامگذاری این سحابی به نام فوران هشتی یا Eight Burst اینست که از پشت تلسکوپ های کوچک همانند عدد هشت انگلیسی (8) دیده می شود [منبع].
واژه نامه:
NGC 3132 - star - planetary nebula - Eight-Burst Nebula - Southern Ring Nebula - Sun - representative color - binary system - symmetry - asymmetry - dust lane
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر