کوه های یخ زده پلوتو

در تصویر تازه ی نمای نزدیک از یکی از مناطق نزدیک استوای پلوتو، شگفتی بزرگی آشکار شده: یک رشته کوه جوان که بلندیش به ۳۵۰۰ متر بالاتر از سطح این سیاره ی کوتوله ی یخ زده می رسد.

به گفته ی جف مور از گروه تصویربرداری، زمین شناسی، ژئوفیزیک نیوهورایزنز (GGI)، این رشته کوه به احتمال بسیار بیش از ۱۰۰ میلیون سال از عمرش نمی گذرد -که نسبت به سن ۴.۵۶ میلیارد ساله ی سامانه ی خورشیدی بسیار جوانست- و شاید هنوز هم دارد فرآیند ساخته شدن را می گذراند. این نشان می دهد منطقه ی درون عکس که کمتر از یک درصد سطح پلوتو را می پوشاند، شاید هنوز از نظر زمین شناختی فعال باشد.

برآورد مور و همکارانش از جوان بودن این رشته کوه، بر پایه ی اینست که هیچ دهانه ای در عکس دیده نمی شود. این ناحیه هم مانند دیگر جاهای پلوتو احتمالا میلیاردها سال زیر برخورد خرده سنگ های فضایی بوده و زمانی به شدت بمباران می شده، پس تنها دلیل این که روی آن دهانه ای نمی بینیم می تواند تغییر چهره ی آن باشد که باعث زدوده شدن جای این برخوردها شده.

مور می گوید: «این یکی از جوان ترین سطح هاییست که تاکنون در سامانه ی خورشیدی دیده ایم.»

پلوتو بر خلاف ماه های یخ زده ی سیاره های غول پیکر، نمی تواند با برهم کنش های گرانشی از سوی یک جرم بسیار بزرگ تر گرم شود. [پس] فرایندهای دیگری می بایست این چشم انداز کوهستانی را پدید آورده باشد.

جان اسپنسر، دستیار رهبر گروه GGI در بنیاد پژوهشی جنوب باختر در بولدر کلرادو می گوید: «این شاید ما را وادار به بازاندیشی درباره ی فرآیندی کند که به فعالیت های زمین شناختی در بسیاری از اجرام یخ زده دامن می زند.»

این کوه ها ممکن است از "سنگ بستر" پلوتو که از آب و یخ تشکیل شده درست شده باشند.

اگر چه بیشتر سطح پلوتو با یخ های متان و نیتروژن پوشیده شده، ولی این مواد آن چنان سخت و نیرومند نیستند که بتوانند کوه بسازند. ولی یک ماده ی سفت تر، مانند یخ آب، می تواند کوه و ستیغ پدید آورد. ویلیام مک کینان از GGI در دانشگاه واشنگتن در سنت لوییس می گوید: «در دمای پلوتو، آب یخ زده بیشتر رفتاری مانند سنگ پیدا می کند.»

این عکس از فاصله ی ۷۷ هزار کیلومتر، ۱.۵ ساعت پیش از رسیدن فضاپیمای نیوهورایزنز به نزدیک ترین فاصله ی پلوتو گرفته شده و در آن به آسانی می توان ساختارهایی کوچک تر از یک مایل را شناسایی کرد.

واژه نامه:
Pluto - equator - l mountain - solar system - Jeff Moore - New Horizons - Geology, Geophysics and Imaging Team - GGI - crater - icy moon - plane - gravitational interaction - geological activity - John Spencer - Southwest Research Institute - bedrock - water-ice - Bill McKinnon -

منبع: nasa

4 دیدگاه شما:

ناشناس

از نظر زمین‌شناختی یا از نظر پلوتوشناختی P:
شوخی کردم.
ولی جداً واژه‌ی معادلی وجود نداره که این تناقض رو نداشته باشه؟

یک ستاره در هفت آسمان

فکر نمی کنم هم ارز بهتری وجود داشته باشه
خود واژه ی لاتینش هم "ژئو" به زمین اشاره داره، ولی برای همه ی اجرام به کار میره

ناشناس

در بخش آخر متن 70000 كيلومتر درسته
نه 770000 كيلومتر

یک ستاره در هفت آسمان

ممنون که گفتید.

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه