دو پدیده اپتیکی بر فراز برایس کانیون

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
بر فراز پارک برایس کانیون چه خبر است؟
در اینجا دو پدیده ی گوناگون اپتیکی را می بینید که در آغاز این ماه، هر دو با هم دیده و در یک نما به تصویر کشیده شدند.
برای دیدن هر دو پدیده، خورشید می بایست یکراست پشت سر عکاس باشد.
نزدیک ترین جلوه، یک رنگین کمان معمولی است که در اثر تابیدن نور خورشیدِ در حال غروب از بالای سر عکاس، و پراکنده شدن آن از روی قطره های بارانِ جلوی دره پدید آمده است. اگر خوب نگاه کنید، یک رنگین کمان دوم را هم بالای آن خواهید دید.
پدیده ی دیگر که کمیاب تر و چه بسا خیره کننده تر است، پرتوهایی از نور است که از پشت افق تا بالای دره بیرون زده. این ها پرتوهای پاد-شفقی یا پاد-نیمتابی نام دارند.
پرتوهای پادشفقی در اثر تابش خورشید از میان شکاف های ابرها پدید می آیند. رگه های نور که از این شکاف ها بیرون می زنند، پهنای آسمان را می پیمایند و در نقطه ی مخالف خورشید (۱۸۰ درجه ای آن) به هم می پیوندند.
[یعنی پرتوهای پادشفقی همان پرتوهای شفقی هستند که کره ی آسمان را پیموده و در نقطه ی روبروی خورشید به هم رسیده اند؛ اگر آسمان را یک کُره در نظر بگیریم، نقطه ی روبروی خورشید نقطه ای در فاصله ی زاویه ایِ ۱۸۰ درجه از خورشید خواهد بود. برای دیدن این پرتوها ها باید دید خوبی از افق هموار خاوری داشته باشیم-م]
از دید هندسی، این نقطه ی پاد-خورشید دقیقا روی مرکز رنگین کمان جای می گیرد.
خود برایس کانیون در یوتای آمریکا هم آرایه ای خوش‌نما از برج های سنگی ته‌نشستی (رسوبی) باستانی را در بر دارد که "هودو" نام دارند. [در ایران به آن ها "دودکش جن" می گویند-م]


واژه نامه:
Bryce Canyon - Sun - rainbow - anticrepuscular ray - antisolar point - sedimentary rock - spire - hoodoo

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه