امواج دریا در آسمان

تابستان فصل ابرهای شب تاب است، و ماه ژوییه هم زمان اوج آن ها. یک نمونه اش این موج های آبی کهربایی است که در روز ۳ ژوییه بر فراز کارنیکاوا در لتونی پدیدار شدند.
عکاس این چشم انداز، اینتا نوکه می گوید: «موج هایی زیبا بودند. من می توانستم آن ها را درست از پشت پنجره ام ببینم.» نوکه این ابرهای موجدار را با بهره از یک دوربین دیجیتال با ISOی ۱۰۰ و نوردهی ۱۰ ثانیه ای به تصویر کشید.

ابرهای شب تاب (NLC) نخستین بار در سده ی ۱۹ و پس از فوران سهمگین آتشفشان کراکاتوآ پدیدار شدند. در آن زمان، مردم دلیل پیدایش آن ها را همین فوران پنداشتند، ولی با گذشت زمان بسیار از فرونشستن خاکسترهای آتشفشان کراکاتوآ، این ابرها همچنان بر جای ماندند.

ابرهای شب تاب که به شکلی رازگونه در آسمان نیمه تاریک می‌درخشند معمولا در فراز حدود ۸۰ تا ۸۵ کیلومتری جو زمین تشکیل می شوند، در فرازهایی آن چنان بلند که می توانند حتی پس از خزیدن خورشید به پشت افق نیز نور آن را بازبتابانند.
این ابرها معمولا در عرض های جغرافیایی بالا و هنگامی پدید می آیند که بخار آبی که از زمین به بالا می رود، با چسبیدن به ذرات دود و پسماندهای شهاب ها یا خاکستر به جا مانده از آتشفشان ها، بلورهای یخ می سازند. دلیل پدیدار شدن آن ها در تابستان هم اینست که در این زمان، لایه ی میان‌سپهر جو (مزوسفر) در سردترین و نمدارترین حالت است.

شدت NLCها در سال های گذشته بیشتر شده و با فرا رسیدن تابستان، تا جاهایی جنوبی مانند یوتا و کلرادو نیز دیده شده اند که می تواند نشانه ای از افزایش گازهای گلخانه ای در جو زمین باشد.

[در این زمینه بیشتر بخوانید: * راز «ابرهای شب تاب» گشوده شد]

راهنمایی برای دیدن:
۳۰ تا ۶۰ دقیقه "پس از" غروب، یعنی زمانی که خورشید به اندازه ی ۶۰ تا ۱۶۰ درجه زیر افق رفته، به باختر آسمان نگاه کنید. اگر رشته های درخشان آبی-سفیدی گسترده در آسمان به چشمتان خورد، به احتمال بسیار ابرهای شب تاب را دیده اید.

واژه نامه:
noctilucent cloud - NLC - electric-blue - Carnikava - Latvia - Inta Nuke - ISO - volcano - Krakatoa - greenhouse gas - Earth - mesosphere

منبع: spaceweather

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه