شبح سرخ از درون ایستگاه فضایی
این تصویر در اندازه ی بسیار بزرگ تر (۳.۵ مگ) |
ماه پیر و ستارگان صورت فلکی شکارچی (جبار) در روز ۱۰ اوت از فراز افق خاوری بالا می آمدند.
هلال کاهنده ی ماه هنوز به اندازه ی کافی نور داشت که بتواند در این عکس که از درون یکی دیگر از ماهواره های بزرگ سیاره ی زمین -ایستگاه فضایی بین المللی- گرفته شده، بیش از اندازه روشن دیده شود.
خط سبزی که در راستای لایه ی جو دیده می شود پرتوی هواتاب است که اگر از روی زمین نگاه شود، همچون پرتوی سبزفام کمسویی آسمان تاریک شب را روشن کرده.
زیر پای فضانوردان، نور چراغ های شهرها دیده می شود و جایی بر فراز جنوب مکزیک هم برق آذرخش های یک توفان آسمان را روشن کرده.
چیز دیگری که در این عکس ثبت شده، گونه ای آذرخش جَوی کمیاب و بزرگ است که به نام "شبح سرخ" شناخته می شود و در اینجا، بالاتر از یک برق آذرخش معمولی در سمت راست تصویر پدیدار شده. حرکت ایستگاه فضایی در مدار زمین باعث شده در مدت زمان نوردهی تصویر، روشنی چراغ شهرها مات و کِشدار شود ولی رخ دادن شبح سرخ به اندازه ای سریع، آنی و گذرا بود که تصویرش کاملا واضح در آمده.
این را می دانیم که شبح های سرخ به توفان های تندری مربوط هستند ولی آگاهی پژوهشگران از این پدیده چندان نیست و چیزهای بسیاری از آن هنوز یک راز مانده، از جمله چگونگی رخ دادن آن ها، اثری که روی جریان الکتریکی سرتاسری جو زمین دارند، و این که آیا به گونه ای با دیگر پدیده های آذرخش جو بالایی مانند "فواره های آبی" یا "درخش های زمینی پرتو گاما" ارتباط دارند یا نه.
در همین زمینه: * فیلم حرکت آهسته از آذرخش شبحی * آذرخش "شبح سرخ" را با سرعت ۱۰ هزار عکس در ثانیه ببینید
واژه نامه:
Moon - star - Orion - waning crescent - planet - Earth - International Space Station - airglow - thunderstorm - red sprite - electric circuit - blue jet - gamma flash
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر