سحابی سیاره ای با نیتروژنی پنج برابر خورشید

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
در این تصویر تلسکوپ فضایی اسا/ناسای هابل، یک سحابی سیاره ای (سیاره نما) به نام NGC ۶۱۵۳ را می بینید. این سحابی با فاصله ی ۴۰۰۰ سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی جنوبی کژدم (عقرب) جای دارد.

این توده ی آبی فام در واقع از ستاره ای همانند خورشید که سوخت هسته ایش به پایان رسیده بوده بر جا مانده. این ستارگان با رسیدن به این مرحله از زندگی، لایه های بیرونی خود را پس می زنند. این لایه های گازی سپس در اثر تابش پرتوهای پرانرژی فرابنفشی که از هسته ی داغ، درخشان و برهنه ی ستاره می تابد برانگیخته و یونیده می شوند و یک سحابی را پدید می آورند.

NGC ۶۱۵۳ یک سحابی سیاره ای با ساختاری بیضیگون و شبکه ای انباشته از حلقه ها و رشته هاست که در این تصویر هابل به خوبی دیده می شوند. ولی چیزی که این سحابی سیاره ای را برای اخترشناسان جالب و شگفت انگیز ساخته تنها این نیست.

سنجش ها نشان می دهد که مقدار نئون، آرگون، اکسیژن و کلر درون NGC ۶۱۵۳ به سه برابر چیزی که در سامانه ی خورشیدی یافته می شود می رسد. این سحابی همچنین مقدار هنگفتی نیتروژن در بر دارد که هم ارز پنج برابر نیتروژن خورشید است!

اگرچه ممکن است دلیل این فراوانی ها این باشد که ستاره ی مرده در روند زندگی‌اش سطح های بالاتری از این عنصرها را ساخته بوده، ولی به احتمال بسیار به ابن خاطرست که ستاره از همان آغاز در دل ابری متولد شده بوده که آن ابر، از پیش دارای مقدار فراوانی از این عنصرها بوده است.

نگارشی از این تصویر توسط ماتج نوواک وارد رقابت های پردازش تصویر گنج های پنهان هابل شده.

واژه نامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - planetary nebula - NGC 6153 - constellation of Scorpius - The Scorpion - Sun - star - ionised - ultraviolet - elliptical - filament - neon - argon - oxygen - carbon - chlorine - Solar System - element - Hubble’s Hidden Treasures - Matej Novak

منبع: nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه