ماهواره بزرگ کهکشان راه شیری
![]() |
همین تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
فردیناند ماژلان، دریانورد پرتغالی سده ی ۱۶ میلادی و افرادش به هنگام سفر دریاییشان که نخستین گردش انسان به دور کره ی زمین بود، فرصت زیادی برای تماشا و بررسی آسمان نیمکره ی جنوبی داشتند. از همین رو نام وی بر روی دو جرم ابر-مانندی گذاشته شد که آسماندوستان نیمکره ی جنوبی به آسانی می توانند آن ها را ببینند: ابرهای ماژلان. امروزه می دانیم که این ابرها کهکشان های ماهواره ای کهکشان بزرگ مارپیچی خودمان، راه شیریاند.
در این تصویر که به گونه ای چشمگیر، ژرف (با نوردهی بلند) و رنگین است، ابر بزرگ ماژلان یا LMC را می بینید که با فاصله ی حدود ۱۶۰ هزار سال نوری از زمین، در صورت فلکی زرین ماهی جای دارد.
این ابر با پهنای نزدیک به ۱۵۰۰۰ سال نوری، بزرگ ترین ماهواره ی کهکشان راه شیری، و منزلگاه نزدیک ترین ابرنواختر روزگار نوین است: ابرنواختر SN ۱۹۸۷A.
لکه ی روشن و آشکاری که زیر مرکز ابر دیده می شود، "زرین ماهی ۳۰" نام دارد که به عنوان سحابی شکوهمند "رتیل" نیز شناخته میشود و یک منطقه ی غول پیکر ستاره زایی با پهنای حدود ۱۰۰۰ سال نوریست.
واژه نامه:
Large Cloud of Magellan - navigator - Ferdinand Magellan - circumnavigation - planet - Earth - southern hemisphere - Clouds of Magellan - satellite galaxy - constellation Dorado - LMC - Milky Way - supernova - SN 1987A - 30 Doradus - Tarantula Nebula - star-forming region .
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
2 دیدگاه شما:
درود
ممنون از مطالب بسیار عالی،
شنیده بودم ما فقط ستاره های کهکشان خودمان (راه شیری) را می توانیم
ببینیم. آیا ستاره های ماژلان دیده می شوند ؟
با سپاس
درود بر شما
اگه دیدن با چشم نامسلح رو بگیم، بله، تنها ستاره های کهکشان خودمون رو میتونیم ببینیم.
در واقع "همه ی" ستارگانی که در آسمان شب های زمین دیده میشن متعلق به کهکشان خودمون هستند نه هیچ کهکشان دیگه ای.
ستاره های ابرهای ماژلان رو تنها با تلسکوپ میشه دید، مگر این که یکیشون به ابرنواختر تبدیل بشه و تا مدتی چنان درخششی پیدا کنه که با چشم نامسلح هم دیده بشه، مثل ابرنواختر معروف سال 1987.
ارسال یک نظر