سحابی تاریک "لیندز ۹۸۸" و دوستان
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
در دل ابر مولکولی تیره، مات، و پرغبار LDN 988 (لیندز ۹۸۸)، ستارگانی تازه دارد ساخته می شود.
نزدیک مرکز این تصویر، به فاصله ی حدود ۲۰۰۰ سال نوری از زمین، LDN 988 و دیگر سحابی های تاریک پیرامونش را می بینیم که در سال ۱۹۶۲، بِوِرلی تی. لیندز آن ها را از روی صفحه های عکاسی پیمایش آسمانِ رصدخانه ی پالومار یافت و رده بندی کرد.
اگر از پشت فیلترهای باریک-باند و فروسرخ-نزدیک به این سحابی نگاه کنیم، شوک های پرانرژی و برونریزی هایی به بزرگی چند سال نوری را در آن خواهیم دید که از ده ها ستاره ی نوزاد سرچشمه گرفته اند.
ولی در این تصویر تلسکوپی باکیفیت که در طیف دیدنی (مریی) گرفته شده، تنها پیکره های نامنظم LDN 988 و دوستانش را می بینیم که مانند آدمک هایی تیره و رقصان، سرگرم پایکوبی بر پس زمینه ی پرستاره ی صورت فلکی ماکیاناند. در تصویر دوم، نام و جایگاه این ابرهای تیره نیز به تصویر افزوده شده.
در جاهای تاریک و دور از آلودگی نوری، این ابرها را با چشم نامسلح هم می توان شناسایی کرد. [ببینید: * آنچه خواجه نصیرالدین توسی می دید!]
این ناحیه بخشی از شکاف بزرگ یا همان ابرهای تیره ی صفحه ی کهکشان راه شیری است و به نام گونی زغال شمالی نیز شناخته می شود.
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ- بزرگ تر |
واژه نامه:
LDN 988 - molecular cloud - dark nebula - Beverly T. Lynds - Palomar Observatory Sky Survey - Narrowband - infrared - star - constellation Cygnus - Great Rift - plane - Milky Way galaxy - Northern Coalsack
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر