آنالمایی برای یک روزِ شش ماهه
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
آیا خورشید هر روز به همان جای روز پیش در آسمان بر می گردد؟ نه.
یک راه بهتر و دیداریتر برای پاسخ به این پرسش، پدید آوردن یک "آنالِما" است، تصویری که از همگذاری نماهایی درست شده که در درازنای یک سال، در یک ساعت روز و از یک نقطه گرفته شده اند.
تصویری که اینجا می بینید آنالمایی را در آسمان ایستگاه کنکوریا در جنوبگان نشان می دهد. این آنالما از همگذاری دیجیتالی نماهایی درست شده که با وجود دمای بسیار پایین و بادهای پرسرعت و گزنده ی قطب جنوب، هفته ای یک بار و هر بار سر ساعت ۴ بعد از ظهر از یک نقطه گرفته می شدند. گمان می رود این نخستین آنالمایی باشد که در جنوبگان پدید آمده.
البته این آنالما خورشید را تنها از سپتامبر تا مارس (یک نیمه ی سال) نشان می دهد، زیرا در بیشتر زمان نیمه ی دیگر سال، خورشید زیر افق بود [شب قطبی- م]. برای همین هم برخلاف آنالماهای جای دیگر، تنها به شکل نصف عدد ۸ لاتین است.
در واقع، امروز که ۲۳ سپتامبر، یکم مهرماه و روز برابران (اعتدال) است، خورشید پس از یک تاریکی شش ماهه در قطب جنوب طلوع می کند و تا برابران بعدی که در ماه مارس (یکم فروردین) رخ خواهد داد غروب نخواهد کرد [ببینید: * خورشیدی برای تمام روز!]، و البته این ربطی به پدیده های بزرگ شکست نور در هوای قطب هم ندارد.
بر خلاف جنوبگان، امروز خورشید در قطب شمال پس از یک روز شش ماهه غروب خواهد کرد. گفتنیست که برای بقیه ی جاهای سیاره ی زمین که در میان این دو قطبند، برابران فصلی به معنای اینست که امروز بلندی شب و روز با هم برابر خواهد شد: ۱۲ ساعت روز و ۱۲ ساعت شب.
در همین زمینه: * مسیر یک ساله خورشید در آسمان * آنالما با طعم شراب اتریش
واژه نامه:
Sun - analemma - Concordia Station - Antarctica - equinox - South Pole - refraction - North Pole - Earth
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر