شکار نوترینوهای کیهانی در قطب جنوب آغاز شد

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
این نوترینوها از کجا می آیند؟
رصدخانه ی نوترینوی "مکعب یخی" یا "آیس کیوب" (IceCube Neutrino Observatory) نزدیک قطب جنوب زمین آشکارسازی این ذرات تقریبا نادیدنی و بسیار پرانرژی را آغاز کرده و توانسته شماری از آن ها را به دام بیندازد. هر چند که این نوترینوها تقریبا همیشه بدون هیچ برهم کنشی از درون زمین می گذرند و آشکار نمی شوند، و از همین رو برای دانشمندان یک راز بوده و هستند.
در تصویر امروز، آزمایشگاه جنوبگانی آیس کیوب را می بینیم در حالی که در پایین تصویر هم یک نقاشی از رشته های بلند آشکارسازهای این آزمایشگاه به تصویر افزوده شده اند. این آشکارسازها که هر یک به اندازه ی یک توپ بسکتبالند، مانند مهره های یک تسبیح به نخ کشیده شده و به درون استخرهای عمودی که در یخ شفاف سطح جنوبگان حفر شده فرو رفته اند [ببینید: * رصدخانه یخی].
سرچشمه های احتمالی گوناگونی برای نوترینوهای کیهانی نام برده شده، از جمله محیط خشن پیرامون سیاهچاله های ابرپرجرم در مرکز کهکشان های دوردست، و انفجارهای سهمگین ستارگان که در جای جای کیهان رخ می دهد و به فوران های پرتو گاما (GRB) می انجامد.
با آشکارسازی روزافزون نوترینوهای پرانرژی توسط رصخانه ی آیس کیوب و ربط دادن آن ها با اجرام شناخته شده ی کیهان، شاید بتوانیم گره از این راز کیهانی بگشاییم- و شاید هم هرگز نتوانیم.

واژه نامه:
neutrino - IceCube Neutrino Observatory - South Pole - Earth - Antarctic lab - supermassive black hole - galaxy - stellar explosion - gamma ray burst

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه