شگفتی دیگری از پلوتو: چاله هایی اسرارآمیز

نه! شگفتی های پلوتو را پایانی نیست. گویا هر چه بیشتر آن را می بینیم، فریبندگی بیشتری پیدا می کند.

پلوتو با آن ویژگی قلب-مانند، کوه های یخی، و سطح "پوست ماری"اش، دانشمندان ماموریت نیوهورایزنز را با گستره ای از شگفتی ها و پیچیدگی های گوناگون غافلگیر و بهت زده کرده است.

اکنون در این تازه ترین تصویر که از بخشی از قلب پلوتو گرفته شده، الگوهای سلول-مانند رازگونه ای (چپ) را به همراه دسته هایی نامعمول از سوراخ ها و گودی های کوچک (از پایین، چپ تا بالا، راست) می بینیم.
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
به باور دانشمندان، این منطقه که نام غیررسمی فلاته ی اسپوتنیک را بر آن نهاده اند، از یخ هایی گریزا (فرّار) مانند نیتروژن جامد تشکیل شده. آنان بر این گمانند که این سوراخ ها و فرورفتگی ها -که پهنای هر یک به صدها متر و ژرفایشان به ده ها متر می رسد- احتمالا در اثر والایش (تصعید) یا بخار شدن همین یخ ها پدید آمده اند. ولی این که چرا چنین الگو و پیکره بندی خیره کننده ای پیدا کرده اند یک راز مانده. به این شگفتی ها این را هم بیافزایید که حتی با این وضوح تصویر هم هیچ دهانه ی برخوردی‌ای دیده نمی شود، چیزی که جوانی بی‌اندازه ی فلاته ی اسپوتنیک از نظر زمین‌شناختی را نشان می دهد.

هال ویور، دانشمند پروژه ی نیوهورایزنز از آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز در لورل مریلند می گوید: «پلوتو به گونه ی خوبی شگفت انگیز است. این چاله ها، و شیوه ی ترازبندی آن ها، سرنخ هایی درباره ی جریان یخ ها و دادوستد مواد گریزا میان سطح و جو به ما می دهد، و گروه علمی به سختی در تلاش است تا فرآیندهای فیزیکی‌ای که در آن نقش دارند را بشناسد.»

فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا اندکی پیش از رسیدن به نزدیک ترین فاصله ی پلوتو در روز ۱۴ ژوییه ی ۲۰۱۵، به کمک دوربین شناسایی برد بلند خود (لوری، LORRI) گرفت. این عکس پهنه ای به اندازه ی ۲۱۰ کیلومتر را پوشانده و جزییاتی به کوچکی ۲۵۰ متر را آشکار کرده. خورشید از سمت چپ بر چشم انداز تابیده و شمال در بالا، سمت چپ است.

واژه نامه:
Pluto - snakeskin - New Horizons - cellular pattern - Sputnik Planum - volatile - nitrogen - sublimation - impact crater - Sputnik Planum - Hal Weaver - Johns Hopkins - Applied Physics Laboratory - pit - Long Range Reconnaissance Imager - LORRI - NASA - sun

منبع: nasa

2 دیدگاه شما:

ناشناس

سلام ...راجع به کشف جدید کپلر چیزی نمی نویسید؟موضوع جدیه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

یک ستاره در هفت آسمان

اگه فرصت کنم چشم، سراغ اون هم خواهم رفت

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه