نگاه سه تلسکوپ بزرگ به یک خوشه کهکشانی

این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
خوشه ی کهکشانی MS 0735.6+7421 با فاصله ای نزدیک به ۲.۶ میلیارد سال نوری از زمین، در صورت فلکی زرافه جای دارد. MS 0735.6+7421 به چند دلیل خوشه ی نامداریست. این خوشه نه تنها جایگاه یکی از بزرگ ترین سیاهچاله های مرکز کهکشانی شناخته شده در کیهان است، بلکه نیرومندترین فوران هسته ی کهکشانی فعالی که از پس از مهبانگ دیده شده نیز در آن رخ داده است.

عکسی که در اینجا از این خوشه می بینید از همگذاری داده های سه رصدخانه ی بزرگ درست شده:
پرتوهای X که توسط رصدخانه ی پرتو X چاندرای ناسا دیده شده (رنگ آبی) و نشان دهنده ی گاز داغیست که بیشتر جرم این خوشه ی غول پیکر را تشکیل داده است. در میان داده های چاندرا، سوراخ ها یا حفره هایی به چشم می خورد. این حفره ها در اثر برون‌ریزی های همان سیاهچاله ی ابرپرجرم در مرکز خوشه پدید آمده اند که فواره های غول آسایش در داده های امواج رادیویی آرایه ی بسیار بزرگ دیده شدند (رنگ صورتی). همه ی این داده ها به داده های نور دیدنی (مریی) تلسکوپ فضایی هابل از کهکشان ها و ستارگانِ این میدان دید افزوده شده اند (رنگ نارنجی).

این تصویر بخشی از مجموعه تصاویر بایگانی چاندرا است که به تازگی به مناسبت "ماه بایگانی آمریکا" منتشر شده اند. بایگانی ها (آرشیوها) از هر گونه ای، داده هایی از امروز را برای کسانی که در آینده به آن ها نیاز پیدا خواهند کرد ذخیره می کنند. این کارکرد مهم همه ی بایگانی هاست، ولی هنگامی که سخن از ذخیره ی داده های تلسکوپ های پیشرفته ی امروزی به میان بیاید، ارزش ویژه ای پیدا می کنند. چاندرا شانزده سال است که داده هایی را از هزاران جرم گوناگون کیهان گرد می آورد. همه ی این داده ها پس از پردازش وارد یک بایگانی می شوند و در دسترس همگان قرار می گیرند.

واژه نامه:
galaxy cluster - MS 0735.6+7421 - X-ray - NASA - Chandra X-Ray Observatory - supermassive black hole - jet - radio wave - Very Large Array - Hubble Space Telescope - star - constellation Camelopardalis - active galactic nucleus - Big Bang - American Archive Month

منبع: nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه