ستاره زایی بر فراز رادیوتلسکوپ آلما

عکس از: بابک تفرشی

در این تصویر شگفت انگیز و باکیفیت که با یک بار نوردهی و در برنامه ی وضوح بسیار بالای ESO گرفته شده، سه جرم دوردست آسمان را می بینیم که بر فراز بشقاب یکی از آنتن های دقت-بالای آرایه ی بزرگ میلیمتری/زیرمیلیمتری آتاکاما (آلما، ALMA) می درخشند.
این تصویر در اندازه ی بسیار بزرگ تر (۷.۹ مگابایت)
خیره کننده ترین جرم از این میان، سحابی سرخ فام کارینا یا شاه‌تخته است که به نام NGC ۳۳۷۲ هم شناخته می شود، ابری بزرگ از گاز -بیش از همه، هیدروژن- که به تازگی روند ستاره زایی در آن آغاز شده. ستارگان بزرگ و آبی فامی که در این سحابی به دنیا آمده اند و عمر کوتاهی هم خواهند داشت، مقدار فراوانی پرتوهای فرابنفش می تابانند و با همین پرتوها آن چنان گازهای پیرامونشان را یونیده اند که اتم های هیدروژن را به تابش در رنگ سرخ ویژه ی خود واداشته اند. در پایان، انفجارهای ابرنواختری بزرگ ترین ستارگان و بادهای نیرومندشان گازهای سحابی کارینا را پراکنده خواهد کرد و یک یا چند خوشه ی ستاره ای بر جای خواهد گذاشت.

در این تصویر دو تا از این خوشه های ستاره ای، با نام های NGC ۳۵۳۲ و IC ۲۶۰۲ را می توانید به ترتیب در بالا، راست و پایین، چپ سحابی کارینا ببینید. [درباره ی خوشه ی NGC ۳۵۳۲ اینجا بیشتر بخوانید: * یک خوشه ستاره ای به نام "چاه آرزوها"]

هر سه جرم (یک سحابی و دو خوشه) در صورت فلکی کارینا (شاه‌تخته) جای دارند و نخستین بار توسط اخترشناس فرانسوی، نیکلا-لویی لاکای رده بندی شدند. این اجرام در این تصویر کنار یکدیگر دیده می شوند ولی در عمل، فاصله ی آن ها از ما بسیار متفاوت است. IC ۲۶۰۲ کمتر از ۵۰۰ سال نوری، NGC ۳۵۳۲ حدود ۱۳۰۰ سال نوری، و سحابی کارینا هم نزدیک به ۱۰ هزار سال نوری از زمین دور است.

واژه نامه:
ESO - Ultra HD Expedition - dish - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA - antenna - Carina Nebula - NGC 3372 - hydrogen - star formation - nebula - ultraviolet - ionise - supernova - stellar wind - star - star cluster - NGC 3532 - IC 2602 - constellation of Carina - The Keel - Nicolas Louis de Lacaille

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه