نمای دقیق تر از چاله های اسرارآمیز پلوتو
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا به هنگام گذر روز ۱۴ ژوییه از کنار پلوتو، با دوربین تلسکوپی خود بهترین تصاویری که تاکنون از الگوی پیچیده ها "چاله ها" روی بخشی از منطقه ی قلب-مانند پلوتو (ناحیه ی تامبا) دیده شده را گرفت. [نخستین بار اینجا درباره ی این چاله ها خواندید: * شگفتی دیگری از پلوتو: چاله هایی اسرارآمیز]
دانشمندان ماموریت بر این باورند که این چاله های رازگونه در اثر آمیزه ای از شکستگی های یخ و تبخیر پدید آمده اند. کمبود دهانه های برخوردی در این بخش هم دانشمندان را به این نتیجه رسانده که این چاله ها -با میانگین پهنای صدها متر و ژرفای ده ها متر- سن به نسبت کمی دارند. ترازبندی آن ها سرنخ هایی درباره ی جریان یخ و دادوستد نیتروژن و دیگر مواد گریزا (فرّار) میان سطح و جو به دانشمندان می دهد.
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
این عکس بخشی از رشته تصاویری است که فضاپیمای نیوهورایزنز هنگامی که به فاصله ی ۱۵۴۰۰ کیلومتری پلوتو رسیده بود، تنها ۱۳ دقیقه پیش از آن که به نزدیک ترین فاصله برسد، با دوربین تلسکوپی شناسایی برد بلند خود (لوری، LORRI) از سطح این سیاره ی کوتوله گرفت. چارچوب کوچک روی عکس پلوتو بخشی از منطقه ی تصویربرداری شده را نشان می دهد که در گوشه ی جنوب خاوری ورقه ی یخی غول پیکر "فلاته ی اسپوتنیک" جای دارد. پهنای این چارچوب کوچک (که بزرگنمایی آن را در سمت راست می بینید) ۸۰ در ۸۰ کیلومتر است.
ساختار بزرگ حلقه-مانندی که نزدیک پایین، سمت راست عکسِ بزرگنمایی شده دیده می شود، و همچنین ساختار حلقه-مانند کوچک تر نزدیک پایین، سمت چپ، می توانند بازمانده های دهانه هایی باشند. یک چهارم بالا-چپ تصویر مرز میان ورقه ی یخی به نسبت هموارِ فلاته ی اسپوتنیک و این منطقه ی چاله-دار را نشان می دهد، با رشته ای از تپه ها که کمی به درون این "خط ساحلی" شگفت انگیز آمده اند.
واژه نامه:
NASA - New Horizons - pit - Pluto - heart - Tombaugh Regio - nitrogen - volatile - Long Range Reconnaissance Imager - LORRI - ice sheet - Sputnik Planum - crater - shoreline
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر