آیا نزدیک ترین ستاره به زمین، سیاره هم دارد؟
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
آیا نزدیک ترین ستاره به خورشید، سیاره هایی هم دارد؟ هیچ کس پاسخ این پرسش را درست نمی داند ولی در چند ماه نخست امسال (سال میلادی) پژوهش تازه ای در این باره انجام می شود که می توانیم با پیگیری آن، از پاسخ آگاه شویم.
پروکسیما قنطورس، نزدیک ترین عضو سامانه ی ستاره ای آلفا قنطورس به ما است و نور آن برای رسیدن به زمین تنها به ۴.۲۴ سال زمان نیاز دارد. این ستاره ی کوتوله ی سرخ که در مرکز این تصویر دیده می شود، به اندازه ای کم نور است که با وجود نزدیکی، تا سال ۱۹۱۵ یافته نشده بود و تنها با تلسکوپ می توان آن را دید.
در این عکس که توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده، تیزی های X-شکل پراش که به دلیل ساختار تلسکوپ پدید آمده اند ستاره را در بر گرفته اند و در پس زمینه هم چندین ستاره ی دورترِ کهکشان راه شیری به چشم می خورد.
درخشان ترین ستاره ی سامانه ی آلفا قنطورس ستاره ای کاملا همانند خورشید خودمان است که انسان ها از دیرباز آن را می شناختند و در واقع سومین ستاره ی پرنور آسمان شب های زمین است. سامانه ی آلفا قنطورس در نیمکره ی جنوبی بهتر و آسان تر دیده می شود.
از هفته ی گذشته، رصدخانه ی جنوبی اروپا (ESO) پروژه ای به نام "نقطه ی سرخ کمرنگ" یا Pale Red Dot را برای بررسی تغییرات اندک در پروکسیما قنطورس آغاز کرده تا ببیند آیا این تغییرات به دلیل وجود یک سیاره رخ می دهند یا نه- سیاره ای که شاید هم اندازه ی زمین باشد.
اگرچه بعید است، ولی اگر تمدن پیشرفته ای بر روی سیاره ای که به گرد پروکسیما قنطورس می چرخد وجود داشته باشد، با توجه به نزدیک بودنش، منطقی است که احتمال بدهیم بشر روزی بتواند با آن ارتباط برقرار کند.
-------------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Sun - planet - star - Proxima Centauri - Alpha Centauri - star system - Hubble Space Telescope - diffraction spike - Milky Way Galaxy - Alpha Centauri - Earth - European Southern Observatory - Pale Red Dot
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
4 دیدگاه شما:
سلام در فیسبوک و در پاسخ به سوالی که از شما پرسیده شده است گفته اید:
پروکسیما قنطورس عضو یک منظومه ی جدا از منظومه ی خورشیدیه که از دو ستاره و شاید چند سیاره تشکیل شده.{ من چون عضو فیسبوک نیستم نمیتونم نظر بدم ، اما همیشه نظرات مربوط به مطالب رو میخونم}
سوال : مگر سامانه ی قنطورس یک سامانه 3 تایی نیست مرکب از آلفا و بتا قنطورس که مثل سامانه پلوتو و چرون {شارون یا شارلین} به دور مرکز مشترک جرمشون گردش میکنند و پروکسیما نیز حدودا هر 500000 هزار سال یک بار به دور این دو ستاره گردش میکند؟(گرچه تردیدهایی وجود دارد که ممکن است پروکسیما عضو این سامانه نباشد)
سوال 2:بر اساس بهترین تخمین های موجود : 1 : درخشندگی این ستاره(پروکسیما) چند درصد درخشندگی خورشید است؟
2: قطر این ستاره چند کیلومتر است؟
جرم این ستاره چند درصد جرم خورشید و یا جند برابر جرم مشتری است؟
3: فاصله متوسط و تقریبی پروکسیما از 2 ستاره دیگر این منظومه چند واحد نجومی است؟
درسته دوست عزیز
من منظورم رو درست نگفتم، ستاره ی همدم پروکسیما قنطورس یک ستاره ی دوتاییه و در واقع با هم یک سامانه ی سه تایی رو تشکیل میدن..
درباره ی ویژگی های این ستاره هم می تونید فهرست کامل ویژگی های اون رو در ستون سمت راست این برگه ی ویکیپدیا بخونید:
https://en.wikipedia.org/wiki/Proxima_Centauri
سلام
بسیار ممنون از این که وقت میگذارید و پاسخ سوال ها را میدهید
اما من در ویکی پدیا پاسخ یک سوال را نیافتم:
فاصله متوسط و تقریبی پروکسیما از 2 ستاره دیگر این منظومه چند واحد نجومی یا چند میلیارد کیلومتر است؟
خواهش می کنم دوست گرامی
وظیفه است
در ویکیپدیای انگلیسی فاصله اش از آلفا قنطورس نوشته شده: 0.21 سال نوری یعنی 15,000 ± 700 AU.
https://en.wikipedia.org/wiki/Proxima_Centauri#Distance_and_motion
ارسال یک نظر