اثر هنری خاک و یخ روی سیاره سرخ
* پوشش فصلی یخ دی اکسید کربن سیاره ی بهرام با والایش (تصعید) خود در هر بهار، باعث فرسایش سطح این سیاره شده و چشم اندازهایی زیبا بر روی آن می آفریند.
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
در این عکس که فضاپیمای مدارگرد شناسایی بهرام (MRO) به کمک دوربین آزمایشگاه علمی تصویربرداری با وضوح بالای خود (هایرایز، HiRISE) گرفته، شیارهایی را بر روی سطح سیاره می بینیم که شکلی با الگوی ستارهفشان پیدا کرده اند. در جاهای دیگر سیاره، این فرورفتگی های شعاعی تنها به دلیل نمایی که دارند به نام "عنکبوت" خوانده می شوند ولی در این ناحیه، این الگو بیشتر همانند شیارهای دارینه ای (شاخه-درختی) است که هر چه از مرکز دورتر می شوند، شاخه شاخه تر می شوند.
به باور دانشمندان، این فرورفتگی ها در اثر جریان یافتن گاز در زیر پوشش یخ فصلی و رسیدن به دهانه هایی برای آزاد شدن پدید آمده اند. این گازها به هنگام آزاد شدن، خاک را هم با خود به بالا می آورند. خاکی که آزاد شده به شکل تهنشست های بادبزنی-شکلی بر یخ های سطح می نشیند.
این عکس ناحیه ای به پهنای حدود ۱ کیلومتر را در بخشی از سیاره ی بهرام به مختصات ۸۱.۸ درجه عرض جنوبی و ۷۶.۲ درجه طول خاوری می پوشاند. عکس در ساعت ۴:۵۶ بعد از ظهر به وقت محلی سیاره ی سرخ گرفته شده و نور خورشید از سمت باختر با زاویه ی تابش ۷۸ درجه سطح را روشن کرده، بنابراین خورشید حدود ۱۲ درجه بالای افق بوده است. زاویه ی خورشید-بهرام ۲۰۳.۶ درجه و زمان، پاییز نیمکره ی شمالی سیاره بوده است.
در همین زمینه: * عنکبوت های یخی روی سیاره سرخ
-------------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Mars - carbon dioxide - sublimate - High Resolution Imaging Science Experiment - HiRISE - NASA - Mars Reconnaissance Orbiter - trough - starburst - radial trough - spider - dendritic - deposit - latitude - longitude - incidence angle - solar longitude
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر