همسایههای ملاقه بزرگ
![]() |
ملاقه ی صورت فلکی خرس بزرگ (دب اکبر)، اخترگان یا صورتواره ای نمایان و آشکار در آسمان نیمکره ی شمالیست، گرچه برخی از اروپاییان آن را مانند یک گاوآهن و یا یک بارکش می دانند.
چهره های دیگری از آسمان شمال را نیز می توان در راستا و نزدیک خطوط نمایان آن یافت که در تصویر سوم، با افزودن نماهایی با میدان دید گسترده تر، به روشنی نشان داده شده اند.
همه ی این چهره ها از اجرام مسیه هستند: ام۱۰۱ و ام۵۱، فرفره و گرداب کیهانی که کهکشان هایی مارپیچی بسیار دورتر از راه شیری هستند در سمت چپ ملاقه جای دارند.
در سمت راست ملاقه هم ام۱۰۸ را می توان یافت که یک کهکشان مارپیچی دوردست لبه-نما است (از لبه دیده می شود) و نزدیک سحابی سیاره ای جغد-مانندِ کهکشان خودمان، یعنی سحابی ام۹۷ دیده می شود.
![]() |
این تصویر در اندازه ی بسیار بزرگ تر (۴.۷ مگ) |
این عکس در روز ۱۶ ژانویه گرفته شده و گویا یک ستاره ی درخشان دیگر نیز در کنار دسته ی ملاقه در آن دیده می شود. ولی این یک ستاره نیست بلکه دنباله دار کاتالینا (C/2013 US10) است که به هنگام گرفته شدن این عکس تقریبا به نزدیک ترین فاصله از زمین رسیده بود و اکنون دارد در آسمان نیمکره ی شمالی رو به بیرون سامانه ی خورشیدی به پیش می رود.
![]() |
این تصویر در همین اندازه ولی با کیفیت بهتر |
-------------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Big Dipper - asterism - Plough - Wagon - nebula - Messier - M101 - M51 - pinwheel - whirlpool - Milky Way - M108 - spiral galaxy - owl - planetary nebula - M97 - star - Comet Catalina - C/2013 US10
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر