ناحیه ایمهوتپ روی دنباله دار ۶۷پی
* در این چشم انداز زیبا ناحیه ی ایمهوتِپ (Imhotep) بر روی دنباله دار 67-P/چوریموف-گراسیمنکو را می بینیم. [همه ی نام های مربوط به این دنباله دار برگرفته از تاریخ و افسانه های مصر باستان هستند-م]
این عکس در روز ۱۷ ژانویه ی ۲۰۱۶، به کمک OSIRIS، دوربین زاویه-باریک فضاپیمای روزتا و از فاصله ی ۸۶.۸ کیلومتری گرفته شده. چارچوب عکس پهنای ۳.۲ کیلومتر را می پوشاند و از نظر زمین شناختی، یکی از گونهگون ترین مناطق این دنباله دار را در بر دارد.
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
شاید چشمگیرترین بخش ناحیه ی ایمهوتپ همان سطح همواری باشد که در نیمه ی سمت راست تصویر دیده می شود. این سطح هموارِ پوشیده از خاک به گستردگی حدود ۰.۸ کیلومتر مربع، با ویژگی های خمیده و مایلی به درازای صدها متر آراسته شده که با گذشت زمان تغییر چهره می دهند.
تخته سنگ های بزرگی بر روی این سطح هموار دیده می شود، از جمله صخره ی خئوپس یا خوفو (Cheops) در جلوی چشم انداز. سنگ های کوچک تر ولی پرشمارتری هم در تصویر دیده می شوند که مربوط به دیواره های بیرون زده هستند و به احتمال بسیار دستاورد فرسایشند. بررسی های دقیق نشانگر وجود آب یخ زده در برخی از ریزش های آواری بوده است.
ساختارِ به ویژه چشم نواز درون این تصویر، مواد لایه لایه و ترک خورده ایست که در سمت چپ مرکز پس زمینه دیده می شود. یک چنین الگویی را در دیواره ی بیرون زده ی سمت راست هم می توانیم ببینیم، جایی که ایمهوتپ در آن به ناحیه ی خپری (Khepry) می پیوندد.
این گونه لایه ها در جاهای گوناگونی از این دنباله دار دیده می شود و دانشمندان در تلاش برای شناخت پیوند احتمالی آن ها با پیدایش و/یا دگرگونی های دنباله دار هستند.
درست روبروی ساختار لایه ای سمت چپ، چند ساختار گِرد و کوچک دیده می شود. این ساختارها لبه ای آشکار و رویه ای صاف دارند و به نظر می رسد کمی بالاتر از مواد پیرامونند. یک توضیح برای آن ها اینست که این ها بازمانده ی مناطق فعال دنباله دار هستند که با خاک پوشیده شده بودند و اکنون در پی فرسایش لایه های رویی نمایان شده اند.
در جلوتر پیش زمینه یک "راهرو"ی به نسبت هموار می بینیم که به ستیغ یکپارچه تری می رسد. در سمت چپ این راهرو ناحیه ی اَش (Ash) جای دارد و ستیغ شیبدار بالا، سمت چپ هم نمایانگر مرز ناحیه ی آپیس (Apis) است.
با کمک ابزار بیننده ی دنباله دار می توانید در سطح این دنباله دار گردش کنید: sci.esa.int/comet-viewer
این عکس نخستین بار روز ۲۱ ژانویه ی ۲۰۱۶ در تارنمای تصویر روزِ اوزیریس منتشر شد.
-------------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Imhotep - Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko - Rosetta - OSIRIS - narrow-angle - Cheops - erosion - water ice - Khepry - Ash - Apis
منبع: esa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر