بررسی عتیقه کمیاب کهکشان

* کهکشان راه شیری صدها میلیارد ستاره را در خود جای داده. ولی ستاره ی مرکز این عکس با آن های دیگر تفاوت شگفت انگیزی دارد.

یک گروه برزیلی-آمریکایی به رهبری ژرژ ملندز از دانشگاه سائوپولو با بهره از دو تلسکوپ رصدخانه ی جنوبی اروپا (ESO) در شیلی، دریافتند که این ستاره با نام 2MASS J18082002–5104378 یک یادگار کمیاب از سال های آغازین پیدایش کهکشان راه شیری است. به این ترتیب این ستاره فرصتی ارزشمند برای کاوش و بررسی نخستین ستارگانی می دهد که در کهکشانمان پدید آمدند.
این تصویر در اندازه های دیگر: بزرگ- بسیار بزرگ تر (۸.۱ مگ)
2MASS J18082002–5104378 در سال 2014 به کمک تلسکوپ فناوری نوین (NTT) در ESO یافته شد. رصدهای بعدی با بهره از تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) در ESO نشان داد که بر خلاف ستارگان جوان تری مانند خورشید، فراوانی فلز این ستاره به گونه ی شگفت انگیزی پایین است- در زبان اخترشناسی، به عنصرهای سنگین تر از هیدروژن و هلیوم "فلز" گفته می شود. در واقع این ستاره آن چنان تهی از این عنصرهاست که به عنوان یک UMP یا "ستاره ی بی‌اندازه کم-فلز" نام گرفته؛درخشان ترین مورد از این گونه که تاکنون یافته شده.

اگرچه پنداشته می شود ستارگان کم-فلز در روزگار آغازین کیهان فراوان بوده اند، ولی اکنون اجرامی کمیاب در کهکشان خودمان و کهکشان های نزدیکند. فلزها در فرآیند همجوشی هسته ای در دل ستارگان ساخته شده و با پیر شدن و انفجار آن ها در محیط میان‌ستاره ای پخش می شوند. از همین رو نسل بعدی ستارگان از موادی که روز به روز پر-فلزتر می شود ساخته می شوند.

ولی ستارگان کم-فلز در محیطی پاک و ناآلوده که اندکی پس از مهبانگ وجود داشت پدید می آمدند. بررسی ستارگانی مانند 2MASS J18082002–5104378 شاید بتواند رازهایی درباره ی پیدایش آن ها را آشکار کرده و شرایط کیهان در آغاز آن را به ما نشان دهد.

در چارچوب سمت چپ این تصویر، تلسکوپ NTT را زیر آسمان پرستاره می بینید. چارگوش کوچک همان است که در سمت راست بزرگنمایی شده و ستاره ی گغته شده را در بر دارد.


-------------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
ESO - Milky Way - star - Jorge Melendez - 2MASS J18082002–5104378 - galaxy - New Technology Telescope - NTT - Very Large Telescope - VLT - Sun - metal - element - hydrogen - helium - UMP - ultra metal-poor star - nuclear fusion - Big Bang

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه