انفجار یک ستاره در دل گرد و غبار

تصویر زمینه در اندازه ی بزرگ تر
تلسکوپ های سرتاسر جهان در حال ردگیری یک ابرنواختر درخشان هستند که در یک کهکشان غبارآلود نزدیک رخ داده.
این انفجار نیرومند ستاره ای نخست در اوایل همین ماه دیده شد. کهکشان میزبان آن، کهکشان پرآوازه و خوش عکس قنطورس آ بود، کهکشانی در فاصله ی ۱۱ میلیون سال نوری که با دوربین های دوچشمی هم دیده می شود و به دلیل داشتن انبوه چشمگیری از رشته های غبار کدر و نورآشام در مرکزش شناخته شده است.
قنطورس آ را در این تصویرِ پُروضوح از بایگانی عکس های تلسکوپ فضایی هابل می بینید. چارچوب پیوست که همین ابرنواختر را هم در بر دارد، از روی زمین و تنها دو روز پس از یافته شدن ابرنواختر گرفته شده.
این ابرنواختر با عنوان SN2016adj با دو خط تیره در نمای پیوست نشان داده شده، درست سمت چپ یک ستاره ی پرنور که در واقع از ستارگان پیش‌زمینه و در کهکشان راه شیری خودمان است.
هم اکنون (در حال حاضر) گمان می رود SN2016adj ابرنواختری از رده ی IIb باشد، یک ابرنواختر رُمبش هسته ای که از رُمبش هسته ی یک ستاره پدید آمده، و چون در جایی به این نزدیکی رخ داده و نیز از پشت یک رشته ی شناخته شده ی گرد و غباردیده می شود، بسیار مورد علاقه ی اخترشناسان است.
شاید رصدهای کنونی و آینده از این ابرنواختر بتواند سرنخ های تازه ای درباره ی سرنوشت ستارگان بزرگ و شیوه ی پیدایش برخی از عنصرهایی که در زمین خودمان یافته شده به ما بدهد.

-------------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
supernova - galaxy - Centaurus A - binoculars - Cen A - Hubble Space Telescope - SN2016adj - star - Milky Way Galaxy - Type IIb - stellar-core-collapse - dust filament - element - Earth

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه