سحابی بزرگ کارینا: یک کارخانه واقعی ابرنواختر
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر (۲.۸۵ مگ) |
در یکی از درخشان ترین بخش های کهکشان راه شیری سحابیای جای دارد که برخی از شگفت آورترین رویدادها در آن رخ می دهد.
سحابی NGC ۳۳۷۲ که با نام سحابی بزرگ شاهتخته یا کارینا شناخته می شود، جایگاه ستارگان بزرگ و سحابی های تغییرپذیر است. ساختار روشنی که درست بالای مرکز این تصویر دیده می شود و سحابی سوراخ کلید (NGC ۳۳۲۴) نام دارد، بسیاری از این ستارگان بزرگ را در خود جای داده و چهره ی خودش را دگرگون کرده.
گستردگی سحابی کارینا بیش از ۳۰۰ سال نوریست و با فاصله ی حدود ۷۵۰۰ سال نوری از زمین، در صورت فلکی شاهتخته جای دارد. با این که فاصله ی این سحابی حدود ۵ برابر فاصله ی سحابی بزرگ شکارچی (جبار) است، ولی همانند این همتای کوچک تر و شمالیترش به سادگی با چشم نامسلح دیده می شود [پس تصور کنید اگر به اندازه ی شکارچی به ما نزدیک بود چه اندازه دیده می شد!-م].
اتا-شاهتخته که پرانرژی ترین ستاره ی این سحابیست، در دهه ی ۱۸۳۰ به گونه ی اسرارآمیزی تبدیل به دومین ستاره ی درخشان
در آسمان شبانه ی سیاره ی زمین شد. این ستاره بیست سال بعد، پس از آن که
موادی بیش از جرم خورشید بیرون ریخت، به طور چشمگیر و نامنتظره ای کم نور شد. این ستاره را می توانید نزدیک مرکز تصویر، درست سمت چپ سحابی سوراخ کلید ببینید.
در حالی که ستاره ی اتا-شاهتخته شاید در آستانه ی یک انفجار ابرنواختری باشد، تصاویر پرتو X نشان می دهند که تاکنون بیشتر بخش های سحابی شاهتخته کارخانه های ابرنواختر واقعی بوده اند.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Milky Way - nebula - NGC 3372 - Great Carina Nebula - star - Keyhole Nebula - NGC 3324 - constellation of Carina - Eta Carinae - supernova - X-ray
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر