جزیره جادویی تیتان ناپدید شده
![]() |
این تصویر در اندازه ی بزرگ تر |
یادتان می آید در این وبلاگ درباره ی "جزیره ی جادویی" در دریای سرد هیدروکربنی تیتان نوشته بودیم؟ [اینجا]
ماجرا از این قرار بود:
فضاپیمای کاسینی ناسا که در مدار سیاره ی کیوان (زحل) می گردد، سال هاست که از سطح پوشیده در ابر تیتان، ماه این سیاره عکس هایی راداری گرفته و می گیرد.
در سال ۲۰۱۳، در عکس هایی که کاسینی از سطح یکی از دریاچه های تیتان به نام دریاچه ی لهجیا (یا "لایجیا) گرفت چیزی دیده می شد که در سال ۲۰۰۷ آنجا نبود. گفتنی است از آنجایی که سطح این دریاچه ی انباشته از متان و اتان هموار است، از چشم رادار به رنگ تیره دیده می شود ولی اگر یک ناهمواری در آن پدید آید، خود را به شکل لکه ای روشن نشان خواهد داد.
عکس های بعدی در اوت ۲۰۱۴ نشان می داد که آن "چیز" هنوز آنجاست ولی تغییر کرده بود. ولی در عکسی که هفته ی پیش منتشر شد، به نظر می رسید این چیز اسرارآمیز در ژانویه ی ۲۰۱۵ ناپدید شده. در این عکس می بینیم که این جسم با درازای ۲۰ کیلومتر با گذشت چند سال چگونه آمد، تغییر کرد و رفت!
تاکنون چند نظریه درباره ی این جسم رازآلود پیشنهاد شده، از جمله امواج دریا، کف های حبابی (گازهایی که از بستر دریا بالا می آیند و با آزاد شدن به شکل حباب، سطح دریا را کف آلود می کنند)، یا مواد جامد شناور (مانند کوه یخ). ولی هنوز هیچ کس در این باره اطمینانی ندارد.
شاید عکس های آینده، به ویژه عکس هایی که در گذر پایانی کاسینی از نزدیک تیتان در آوریل ۲۰۱۷ گرفته خواهد شد، گره از این راز بگشایند یا شاید هم نظریه ای تازه را مطرح کنند.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
hydrocarbon - Titan - Cassini spacecraft - Saturn - radar - methane - ethane - Ligeia Mare - wave - bubbling foam - floating solid
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر