ماه های تیره، حلقه های تیره

بیشتر اجرام اگر در جهت مخالف خورشید از آن ها عکس گرفته شود، تیره دیده می شوند. شگفت آن که برخی از حلقه های سیاره ی کیوان (زحل) در این گونه موارد روشن تر می شوند.

بخش هایی از حلقه های اصلی کیوان در نماهای پشت به نور تیره دیده می شوند، به ویژه حلقه ی چگال B (چنان چه در این عکس دیده می شود: * تصویر کیوان: شکوه و جلالی که کمتر دیده شده). با این حال برخی از حلقه ها تنُک هستند و از ذرات غباری تشکیل شده اند که نور را تقریبا در همان جهتی که تابیده می پراکنند. به این پدیده "پراکنش رو به جلو" یا پراکنش پیش‌سو می گویند. به دلیل همین پراکنش رو به جلو است که حلقه هایی مانند F، که در لبه ی بیرونی حلقه های اصلی جای دارند، در این زاویه های دیدِ گسترده به روشنی می درخشند.

در این چشم انداز دو ماه کیوان را هم بر فراز حلقه ها می بینیم: انسلادوس (به قطر ۵۰۴ کیلومتر) در سمت چپ، و جانوس (به قطر ۱۷۹ کیلومتر) در سمت راست.

دیدگاه این عکس رو به سمت آفتاب نگرفته ی حلقه ها و از حدود ۰.۵ درجه زیر صفحه ی آن هاست. عکس در نور دیدنی (مریی) و توسط دوربین زاویه-باریک فضاپیمای کاسینی (NAC) در روز ۲۱ دسامبر ۲۰۱۵ گرفته شده.

در زمان گرفته شده عکس، فاصله ی فضاپیما از کیوان حدود ۱.۲ میلیون کیلومتر و زاویه ی خورشید-کیوان-فضاپیما یا زاویه ی گام هم برابر با ۱۳۶ درجه بود. روشنی جانوس به اندازه ی دو برابر افزایش یافته تا در تصویر بهتر دیده شود.

--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
- Saturn - rings - main rings - backlit view - B ring - forward scattering - F ring - moon Enceladus - Janus - ring plane - Cassini spacecraft - narrow-angle - Sun - phase angle

منبع: nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه