همسایه کوچک و جوان ما
![]() |
این تصویر در دو اندازه ی دیگر: بزرگتر- بسیار بزرگتر (۵.۵ مگ) |
در نگاه نخست به نظر می رسد تلسکوپ فضایی اِسا/ناسای هابل آرایه ای از اجرام گوناگون کیهانی را در این عکس به تصویر کشیده، ولی ستارگانی که اینجا دیده می شوند در واقع با هم یک جرم یگانه را ساخته اند: یک کهکشان کوتوله ی نزدیک به نام "شیر آ" (Leo A). چند میلیون ستاره ی این کهکشان به اندازه ای پراکنده اند که حتی برخی از کهکشان های دورتر را می توان از میانشان دید. خود کهکشان شیر آ حدود ۲.۵ میلیون سال نوری از زمین دور است و عضوی از گروه محلی کهکشان ها به شمار می رود؛ همان گروهی که راه شیری خودمان و کهکشان پرآوازه ی زن برزنجیر (آندرومدا) را هم در بر دارد.
اخترشناسان به بررسی کهکشان های کوتوله علاقمندند زیرا هم بسیار پرشمارند و هم نسبت به عموزادگان غول پیکرشان ساختار ساده تری دارند. ولی مشکل اینجاست که اندازه ی کوچک آن ها بررسیشان در فاصله های بسیار دور را دشوار می کند. از همین رو کهکشان های کوتوله ی گروه محلی خودمان به گونه ی ویژه ای مورد توجهند زیرا برای بررسی جزییاتشان به اندازه ی کافی نزدیکند.
چنان چه پی برده شده، شیر آ تا اندازه ای یک کهکشان نامعمول است. این کهکشان یکی از جداافتاده ترین کهکشان ها در گروه محلی است، تقریبا یک توده ی کروی از ستارگان، بدون هیچ ویژگی ساختاری آشکاری؛ و هیچ نشانه ای از برهمکنش های تازه با تک و توک همسایه اش هم در آن دیده نمی شود. ولی بیشتر داشته هایش را ستارگانِ به نسبت جوان تشکیل داده اند، چیزی که می بایست به طور معمول نتیجه ی یک برهمکنش تازه با کهکشانی دیگر باشد. حدود ۹۰% از ستارگان شیر آ کمتر از هشت میلیون سال سن دارند که در زمانبندی کیهانی جوان شناخته می شوند. این به پرسش های فریبنده ای انجامیده در این باره که چرا ستاره زایی در شیر آ در بازه ی زمانی "معمول" رخ نداده، بلکه تا زمان خوب و مناسب برای ما صبر کرده؟
در همین زمینه: * کهکشانی که در نور یک ستاره گم شده
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - star - dwarf galaxy - Leo A - galaxy - Earth - Local Group of galaxies - Milky Way - Andromeda galaxy - star formation
منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر