قلب تاریک و روشن سحابی بزرگ شاه‌تخته

این پیکره های تیره و شوم در لابلای گرد و غبار سحابی شا‌ه‌تخته (کارینا) در حقیقت چیزی نیستند جز ابرهای مولکولی، توده هایی از گاز مولکولی و غبار که به دلیل انبوهی و فشردگی بسیار، نور را از خود نمی گذرانند و از همین رو مات و کدر شده اند؛ هرچند گفتنی است چگالی آن ها به طور معمول از چگالی هوای زمین نیز بسیار کمتر است.
چیزی که اینجا می بینید چشم اندازی پرجزییات از مرکز سحابی شاه‌تخته است، جایی از آن که هم ابرهای تیره و هم ابرهای رنگین گاز و غبار با هم دیده می شوند. این عکس ماه گذشته در رصدخانه ی سایدینگ اسپرینگ استرالیا گرفته شده.
گرچه این سحابی بیش از همه از گاز هیدروژن درست شده (که اینجا به رنگ سبز دیده می شود) ولی رنگ آمیزی آن به گونه ایست که نوری که از اندک گوگرد و اکسیژنِ آن می تابد نیز به ترتیب به رنگ های سرخ و آبی نشان داده شده.
سحابی شاه‌تخته که به نام NGC ۳۳۷۲ هم شناخته می شود، با پهنای سرتاسری بیش از ۳۰۰ سال نوری و فاصله ی حدود ۷۵۰۰ سال نوری از زمین، در صورت فلکی شاه‌تخته جای دارد.
پرانرژی ترین ستاره ی این سحابی "اتا-شاه‌تخته" (اتا-کارینا) نام دارد. این ستاره در دهه ی ۱۸۲۰ یکی از درخشان ترین ستارگان آسمان بود ولی پس از آن به گونه ی چشمگیری کم نور شد.

--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
Carina Nebula - molecular cloud - molecular gas - Earth - atmosphere - Siding Spring Observatory - hydrogen - sulfur - oxygen - NGC 3372 - constellation of Carina - Eta Carinae - star - nebula

منبع: apod.nasa.gov

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه