بیشتر سطح هیدرا -ماه پلوتو- پوشیده از آب یخ‌زده خالص است

داده های همنهشتی تازه از فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا شناسه ی بارز و ویژه ای از آب یخ زده را روی سطح هیدرا، بیرونی ترین ماه پلوتو آشکار کرده. شارون، بزرگ ترین ماه پلوتو، ۱۲۱۰ کیلومتر قطر دارد در حالی که درازای هیدرا نزدیک به ۵۰ کیلومتر است. این تصویر در اندازه ی بزرگ تر
فضاپیمای نیوهورایزنز ناسا نخستین داده های همنهشتی (ترکیبی) درباره ی چهار ماه کوچک پلوتو را به زمین فرستاده است. این داده های تازه نشان می دهند که بیشتر سطح هیدرا، بیرونی ترین ماه کوچک پلوتو از یخ های تقریبا پاک و خالص آب تشکیل شده است- تاییدی بر نظر دانشمندان درباره ی بازتابندگی بالای سطح هیدرا که از روی عکس های نیوهورایزنز ارایه شده بود.

این داده های همنهشتی که به تازگی روی زمین دریافت شده در روز ۱۴ ژوییه ی ۲۰۱۵، با بهره از آرایه ی تصویربرداری رالف/خطی اتالون (LEISA) نیوهورایزنز و از فاصله ی ۲۴۰ هزار کیلومتری گردآوری شده بود.

این داده ها -با نام طیف فروسرخ- نشانه های بی چون و چرایی از یخ بلورین آب را نشان می دهند: یک نوار طیفی دَرآشامی (جذبی) از ۱.۵۰ تا ۱.۶۰ میکرون و یک نوار طیفی باریک‌ترِ آب یخ زده در ۱.۶۵ میکرون. طیف هیدرا همانند طیف شارون، بزرگ ترین ماه پلوتو است که آن هم به طور عمده بلورهای آب یخ زده را نشان می دهد. ولی نوارهای درآشامی آب یخ زده ی هیدرا از نوارهای شارون هم ژرف تر هستند، که نشان می دهد دانه های یخ سطح هیدرا یا بزرگ تر هستند یا در زاویه های ویژه ای، نور را بیش از دانه های یخ شارون باز می تابانند.

هیدرا، بیرونی ترین ماه کوچک پلوتو
به گمان دانشمندان، هیدرا در قرصی از آوارهای یخی ساخته شد؛ این آوارها در اثر جدا شدن گوشته ی پر از آب یخ زده ی دو جرمی به جا مانده بود که حدود ۴میلیارد سال پیش به هم کوبیده شده و سامانه ی دوتایی پلوتو-شارون را درست کردند. نوارهای طیف آبِ ژرف هیدرا و بازتابندگی بالای آن نشان می دهد که مواد تیره تری که با گذشت زمان بر سطح شارون نشسته، هیدرا را کمتر آلوده است.

دانشمندان ماموریت سرگرم بررسی اینند که چرا یخ های هیدرا پاکیزه تر از یخ های شارون به نظر می رسند.  سیمون پورتر، یکی از اعضای گروه علمی نیوهورایزنز از بنیاد پژوهشی جنوب باختر در بولدر کلرادو می گوید: «شاید برخورد پیوسته ی ریز-شهاب‌سنگ ها به سطح هیدرا، با بیرون کردن و زدودن آلودگی ها آن را دوباره پاک و تازه می کند. این فرآیند بر روی شارون که بسیار بزرگ تر از هیدراست کارایی ندارد زیرا گرانش بسیار نیرومندترِ آن اجازه ی گریز به آوارهایی که از برخورد ریز-شهاب‌سنگ ها پدید می آید نمی دهد و آن ها را نگه می دارد.»

گروه علمی نیوهورایزنز چشم به راه دریافت چنین طیف هایی از دیگر ماه های کوچک پلوتو هستند تا آن ها را با هیدرا و شارون مقایسه کنند.

-------------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:

واژه نامه:
NASA - New Horizons - Pluto - satellite - Hydra - moon - water ice - reflective - Earth - Ralph/Linear Etalon Imaging Spectral Array - LEISA - infrared spectra - crystalline water ice: - absorption - spectrum - Charon - mantle - binary - reflectance - contamination - micrometeorite - contaminant - Simon Porter - Southwest Research Institute - gravity -

منبع: nasa

5 دیدگاه شما:

ناشناس

درود بر شما
وضعیت شارون نسبت به پلوتو چگونه است آیا مانند ماه در حال دور شدن است یا مانند تریتون در حال نزدیک شدن به سیاره مادر خود است ؟

یک ستاره در هفت آسمان

درود بر شما دوست عزیز
پلوتو و شارون هر دو دارند دور هم می چرخند، در واقع یک سامانه ی دوتایی هستند. ولی درباره ی این که به هم نزدیک تر میشن یا نه، هیچ جا مطلبی ندیده و نخوندم.

Davood Ramezani
این نظر توسط نویسنده حذف شده است.
Davood Ramezani

عرض سلام و خسته نباشید.
ظاهرا باید علاوه بر اروپای مشتری،‌ یک کاوشگر هم بفرستن روی شارون و پلوتو. دنیای جدید و بسیار زیبایی دارن این دوتا. بویژه خود پلوتو. به قول خودشون از لحاظ زمین شناختی بسیار مهیج و پیچیده است.

یک ستاره در هفت آسمان

درود جناب رمضانی
کاملا درست میگید. چند روز پیش تو فیسبوک حرف همین شد، اونجا هم گفتم که اگه این سامانه به ما نزدیک بود، الان دستکم چند مدارگرد در اون حضور داشت. و البته چه بسا کاوشگرهایی هم تابحال روش نشسته بودند.
واقعا پلوتو و ماه هاش دنیاهای شگفت انگیزی هستند.

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه