تغییر رنگ شمال کیوان
![]() |
این دو عکس رنگ طبیعی که از فضاپیمای کاسینی ناسا به دست آمده تغییر نمای منطقهی قطب شمال سیارهی کیوان (زحل) میان سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ را نشان میدهند.
دانشمندان در پی یافتن دلایل احتمالی تغییر رنگ ناحیهی درون ششگوش قطبی کیوان هستند. گمان میرود این تغییر رنگ مربوط به فصلهای کیوان باشد. دقیقتر بگوییم، شمال سیاره دارد به انقلاب تابستانی در ماه می ۲۰۱۷ نزدیک میشود و احتمالا این باعث شده با افزایش تولید ریزگردهای نورشیمیایی (فتوشیمیایی)، رنگ این ششگوش از آبی به طلایی تغییر کند.
پژوهشگران فکر میکنند این ششگوش، که یک رودباد (جتاستریم) ششضلعی است، میتواند مانند یک سد رفتار کند و جلوی ورود ذرات ریزگرد تولید شده در بیرون به درون ششگوش را بگیرد. در مدت زمستان هفت-سالهی کیوان، جو قطبی سیاره از هواپخشهایی (daerosol) که در واکنشهای نورشیمیایی تولید میشوند پاکیزه شده بود. واکنش نورشیمیایی فرآیندیست که میان نور خورشید و جو سیاره انجام میشود.
از زمان برابران (اعتدال) سیاره در سال ۲۰۰۹، جو قطبی سیاره به طور پیوسته زیر نور آفتاب بوده و هواپخشها درون ششگوش آن -پیرامون قطب شمال- تولید شدهاند، و کم کم جو درون آن را مهآلود کردهاند.
اثرهای دیگر، از جمله تغییرات در گردش جَوی سیاره هم میتواند در این زمینه نقش داشته باشد. به گمان دانشمندان، الگوهای فصلی گرمایش آفتاب میتواند بر بادهای ناحیههای قطبی اثر بگذارد.
هر دو عکس به کمک دوربین زاویه-گستردهی کاسینی گرفته شدهاند.
-------------------------------------------------
به کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
NASA - Cassini spacecraft - Saturn - hexagon - photochemical - haze - solstice - jetstream - aerosol - atmospheric circulation - wide-angle camera
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر