سهتکه، مرداب، بهرام
عکس از: محمد نوروزی
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
سحابیهای درخشان و خوشههای ستارهای که در این میدان دید ۵ درجهای جای گرفتهاند همگی هدفهای محبوب تورهای تلسکوپی در صورت فلکی کمان و میدانهای پرستارهی مرکز کهکشان راه شیری هستند.
جرم شمارهی ۲۰ در فهرست ستارهشناس فرانسوی سدهی ۱۸، شارل مسیه، سحابی رنگین سهتکه (ام۲۰) است که در بالا، سمت چپ تصویر دیده میشود. در مرکز چارچوب هم سحابی پهناور مرداب (ام۸) به چشم میخورد. هر دوی آنها مناطق ستارهزایی شناخته شده در فاصلهی ۵۰۰۰ سال نوری زمینند. در گوشهی پایین، سمت چپ هم سحابی NGC ۶۵۵۹ را میبینیم.
این عکس در شب ۲۹ سپتامبر گرفته شده. در آن شب سیارهی بهرام (مریخ) هم در این میدان دید جای داشت که به شکل ستارهی زردفام پرنوری در گوشهی پایین سمت راست خودنمایی میکند. اگرچه بهرام همردیف با ام۲۰ و ام۸ دیده میشود ولی در حقیقت فاصلهاش از زمین در آن شب تنها حدود ۸.۸ دقیقهی نوری، یعنی تقریبا همارز ۱ یکای کیهانی (AU) بود؛ هر AU برابر با فاصلهی زمین تا خورشید است.
بهرام در تصویر با تیزیهای پراش و بسیار پرنور دیده میشود [زیرا عکس با نوردهی بلند گرفته شده و تلسکوپ نیز بر روی سحابیها که دورترند تنظیم شده نه آن- م]. گفتن ندارد که بهرام از دیرباز به دلیل سرگردانی و رفت و برگشتهایش در آسمان شبهای سیارهی زمین شناخته شده است.
--------------------------------------------
به کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
nebula - star cluster - telescopic tour - constellation Sagittarius - Milky Way - French - Charles Messier - M20 - Trifid Nebula - M8 - Lagoon Nebula - NGC 6559 - Mars - Earth - astronomical unit - Sun. - diffraction - planet
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر