آزمایشگاه غولپیکر برای دینامیک شارهها
![]() |
ابرهای سیارهی کیوان (زحل) سرشار از زیباییهای ناب و بِکرند، ولی همچنین یک زمین بازی برای شاخهای از فیزیک به نام دینامیک شارهها (سیالات) نیز به دانشمندان دادهاند، شاخهای که در آن، به شناخت حرکت گازها و مایعها پرداخته میشود.
کیوان بر خلاف سیارههایی مانند زمین، بهرام، و ناهید، دارای یک سطح جامد نیست؛ به همین دلیل جو آن برای گردش دور سیاره آزاد است و اساسا هیچ مانعی بر سر راه ندارد. این یکی از عواملی است که به شکلگیری الگوی پی در پیِ کمربندها و منطقههایش انجامیده- یکی از ویژگیهای اصلی پویایی (دینامیک) جو آن. بادهای درون کمربندها با سرعتهایی متفاوت با بادهای منطقههای کنارشان، و در خلاف جهت آنها میوزند که به پیدایش پیچابها و گردابههایی در مرزهای میانشان میانجامد. هر از گاهی نیز همرفت شدید باعث پیدایش توفانها و امواج میشود.
درونیترین حلقههای کیوان درست پایین چارچوب و گوشهی بالا، سمت چپ دیده میشوند.
دیدگاه این تصویر رو به ابرهای ۲۵ درجهی عرض شمالی کیوان است. عکس در تاریخ ۲۰ ژوییهی ۲۰۱۶، با دوربین زاویه-گستردهی فضاپیمای کاسینی و با بهره از یک فیلتر طیفی که طول موجهای نزدیک-فروسرخ پیرامون ۷۲۸ نانومتر را میگذراند گرفته شده.
در زمان گرفته شدن عکس، فاصلهی فضاپیما از کیوان حدود ۱.۲۱ میلیون کیلومتر، و زاویهی خورشید-فضاپیما-کیوان (زاویهی گام) هم برابر با ۶ درجه بوده. هر پیکسل تصویر در اندازهی اصلی همارز ۷۲ کیلومتر است.
-------------------------------------------------
به تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
Saturn - fluid dynamics - planetary surface - Earth - Mars - Venus - planet - belt - zone - vortice - storm - wave - ring - Cassini spacecraft - wide-angle camera - spectral filter - wavelength - infrared - Sun - phase angle
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
2 دیدگاه شما:
چه عکس محشریه
کاسینیه دیگه :)
پست کردن نظر