نبرد دو کهکشان و سرنوشت سیاهچالههای آنها
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر (۲.۴ مگابایت) |
اینجا یک سیاهچالهی فعال وجود دارد یا دو تا؟
اخترشناسان برای یافتن پاسخ این پرسش، دو تلسکوپ مدارگرد ناسا به نامهای چاندرا و نوستار (NuSTAR) را رو به آرپ ۲۹۹ گرفتند، دو کهکشان برخوردی شگفتانگیز که در حال پس زدن مواد است.
این دو کهکشان میلیونها سالست که در کشمکش گرانشی با یکدیگر گرفتار شدهاند و به زودی سیاهچالههای مرکزیشان نیز با هم گلاویز خواهند شد.
این تصویر پُروضوح از همگذاری تصویر نور دیدنی (مریی) تلسکوپ هابل با دادههای پرتو X تلسکوپ نوستار درست شده؛ دادههای نوستار به رنگهای سرخ، سبز، و آبی نمایش داده شدهاند.
مشاهدات نوستار نشان میدهد که تنها یکی از این دو سیاهچاله در مسیرش وارد منطقهای پر گاز و غبار شده، و بنابراین تنها آنست که اکنون دارد مواد را میبلعد و پرتوهای X تولید میکند. این پرتوهای پرانرژی که از مرکز کهکشان سمت راست میآیند، بیشک از کنار افق رویداد سیاهچالهی مرکزی (ولی بیرون از آن) سرچشمه گرفتهاند.
تا حدود یک میلیارد سال دیگر این دو کهکشان به هم خواهند پیوست و تنها یک کهکشان، با تنها یک ابرسیاهچالهی مرکزی از آنها پدید خواهد آمد. گرچه به زودی پس از یکی شدن این دو، شاید یک کهکشان دیگر هم وارد معرکه شود.
--------------------------------------------
به تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
Arp 299 - black hole - NASA - Earth - NuSTAR - Chandra - galaxy - gravitational combat - X-ray - false-color - event horizon - supermassive black hole
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر