آیا میشود چیزی که زیر افق است را دید؟
در روز یکم نوامبر، ژان پیر پتی از مارسی فرانسه به تماشای خورشید که داشت غروب میکرد نشست. با فرورفتن قرص آتشین خورشید در آبهای دریای مدیترانه، پستی و بلندیهای یک کوه ناهموار جلوی خورشید پدیدار شد. پتی میگوید: «این بسیار شگفتآور بود زیرا هیچ کوهی در دریای مدیترانه وجود ندارد.» وی با گرفتن این عکس، آنچه دیده بود را مستند کرد.
![]() |
واقعیت اینست که در مدیترانه هیچ کوهی نیست، ولی ۲۶۵ کیلومتر دورتر، به کوههای پیرنه میرسیم. لس کالی، کارشناس نورشناسی جوی میگوید: «چیزی که پتی دید "پدیدهی کانیگو" بود، در واقع وی تودهکوه کانیگو در کوهستان پیرنه را میدید که در برابر نور خورشید به حالت ضدنور و تمامتیره در آمده.»
ولی چگونه؟
کالی میافزاید: «[نکته اینجاست که] دیدگاه پتی در خط راست به هیچ کوهی نمیرسید، زیرا زمین گرد است و کوههای کانیگو پشت افق، آنسوی خمیدگی زمین جای داشتند. این چشمانداز تنها به دلیل شکست نور پیرامون زمین وجود آمده بود. هوای زمین در نزدیک افق چگالتر است و با رفتاری مانند یک عدسی، پرتوهای خورشید را دور افق خم میکند. سرابها هم چنین کاری را میکنند، ولی اینجا نیازی به سراب نبوده، تنها یک هوای آرام و پاکیزه و خط بلند افق دریا برای پدیدار شدن این کوهِ پشت افق بسنده میکرده.» [تصویر دوم را ببینید]
![]() |
منبع عکس: atoptics |
پتی میگوید: «این یک جلوهی ویژهی باورنکردنی بود. تنها میتوانم بگویم محشر بود.»
به گفتهی کالی، این یک پدیدهی شانسی نیست و آلن اورین که آن را به روش اصولی بررسی کرده، میتواند زمان رخ دادن آن را پیشبینی کند.
--------------------------------------------
به تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
J.P. Pettit - sunset - Marseille - France - Mediterranean Sea - sun - Pyrenees - Canigou Effect - atmospheric optic - Les Cowley - silhouette - Canigou Massif - Earth - refract - lens - mirage - special effect - Alain Origne
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر