کوتوله عجیب و غریب!
![]() |
این تصویر در دو اندازهی دیگر: بزرگ- بسیار بزرگ (۷.۹ مگابایت) |
در این عکسِ تلسکوپ فضایی هابل کهکشان انجیسی ۵۴۷۴ را میبینیم، یک کهکشان کوتولهی شگفتانگیز که با فاصلهی ۲۱ میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی خرس بزرگ (به عربی: دب اکبر) جای دارد. هابل این تصویر زیبا را با دوربین پیمایشی پیشرفتهی خود (ACS) گرفته است.
شاید با شنیدن واژهی "کوتوله" به یاد چیزی خرد و کوچک بیفتید ولی نگذارید این عنوان فریبتان دهد- انجیسی ۵۴۷۴ چندین میلیارد ستاره در خود دارد! هر چند اگر بخواهیم با کهکشان خودمان که صدها میلیارد ستاره دارد بسنجیم، انجیسی ۵۴۷۴ به راستی کوچکتر است.
انجیسی ۵۴۷۴ عضو گروه کهکشانی مسیه ۱۰۱ است؛ گروهی که نامش را از درخشانترین عضوش، کهکشان مارپیچی پرآوازهی فرفره (ام۱۰۱) گرفته که با بازوهای بزرگ و خوشکرانش به عنوان یک "کهکشان طرح شکوهمند" شناخته میشود. کهکشانهای مارپیچی خوشریخت ام۸۱ و ام۷۴ نیز در این گروه جای دارند.
احتمال میرود ام۱۰۱ بخشی از شکوه خیرهکنندهی ساختارش را وامدار برهمکنشهای گرانشی با همسایگانش باشد. به هم ریختگیهایی که در انجیسی ۵۴۷۴ دیده میشود نیز میتواند دستاورد همین گونه بر همکنشها میان آن و ام۱۰۱ باشد. این درگیریهای گرانشی باعث شده صفحهی انجیسی ۵۴۷۴ نسبت به مرکزش جابجا شود.
گروه ام۱۰۱ و گروه محلی خودمان، هر دو درون ابرخوشهی دوشیزه جای دارند بنابراین شاید بتوانیم انجی سی ۵۴۷۴ را به گونهای همسایهی کیهانی خودمان هم بدانیم.
-------------------------------------------------
به تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
Hubble - NGC 5474 - dwarf galaxy - constellation of Ursa Major - The Great Bear - Advanced Camera for Surveys - ACS - star - Messier 101 Group - spiral galaxy - Pinwheel Galaxy - granddesign galaxy - Messier 81 - Messier 74 - Local Group - Virgo Supercluster
منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر