ابرهای زیبای رنگینکمانی در آسمان نروژ
![]() |
به طور معمول، در لایهی استراتوسفر هوای زمین (پوشسپهر) هیچ ابری شکل نمیگیرد. ولی اکنون بر پایهی گزارشهایی که از درون دایرهی قطبی میرسد، ابرهای یخی رنگارنگ و درخشانی در این لایهی معمولا خشک و گذرای (شفاف) جو زمین پدیدار شده است. اریک فوکه این نمایش گسترده را در شب سال نوی میلادی از جزایر لوفوتن نروژ به تصویر کشید.
این ابرهای یخی نشانهای از دماهای بسیار پایین هستند. برای شکلگیری بلورهای یخ در لایهی خشک استراتوسفر، دما باید تا حدود ۸۵- درجهی سانتیگراد پایین بیاید. با گذشتن آفتاب از درون این ذرات ریز یخ که پهنایی حدود ۱۰ میکرون دارند، تابش رنگینکمانی ویژهای پدید میآید.
"ابرهای استراتوسفری قطبی" (PSCها) که به نام ابرهای رنگینکمانی هم شناخته میشوند مدتها مورد کنجکاوی دانشمندان بودند؛ اکنون پی بردهایم که ارتباطی میان آنها و کاهش لایهی ازون وجود دارد. در فوریهی ۲۰۱۶، با پدیدار شدن گستردهی PSCهای ردهی ۱ (یا ردهی I) در آسمان بریتانیا، سوراخی در لایهی ازون همان جا پدید آمد؛ این رده از ابرها بیشتر از اسیدهای سولفوریک و نیتریک تشکیل شدهاند که نابودکنندهی ازوناند.
ابرهایی که در این عکس میبینید واقعا به همین زیبایی هستند، و رنگهایشان بسیار زندهتر و شادابتر از ابرهای رنگینکمانی معمولی است که در جایی نزدیکتر به سطح زمین، در لایهی تروپوسفر (وردسپهر) جو تشکیل میشوند. اگر یک بار یک ابر استراتوسفری را ببینید هرگز آن را فراموش نخواهید کرد.
-------------------------------------------------
به تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
Earth - stratosphere - Arctic Circle - planet - Eric Fokke - New Years Eve - Lofoten Islands - Norway - ice crystal - iridescent - polar stratospheric cloud - PSC - ozone - UK - Type 1 PSC - sulfuric acid - nitric acid - troposphere
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر