همنشینی یک دنبالهدار با دو جرم مسیه
![]() |
در این تصویر تلسکوپی روز ۲۱ مارس، دنبالهدار ۴۱پی/تاتل-جیاکوبینی-کرساک را میبینیم که در واقع خودش را وارد این چشمانداز ۱ درجهای با دو جرم شناخته شده از فهرست پرآوازهی ستارهشناسِ دنبالهدار-یابِ سدهی ۱۸، شارل مسیه کرده.
دنبالهدار سبزفام و کمنور ۴۱پی در آن شب در آسمان بهاری نیمکرهی شمالی، درست از زیر پای هفت برادران (ملاقهی خرس بزرگ) میگذشت و فاصلهاش از سیارهی ما حدود ۷۵ ثانیهی نوری بود. کهکشان مارپیچی لبهنما و غبارآلود ام ۱۰۸ که پایین مرکز چارچوب دیده میشود، حدود ۴۵ میلیون سال نوری از آن دورتر است.
بالا، سمت راست، سحابی سیارهنمای مسیه ۹۷ (سحابی جغد) با ستارهای پیر ولی به شدت داغ در مرکزش را میبینیم که حدود ۱۲ هزار سال نوری از ما فاصله دارد، با این وجود همکهکشانی خودمانست.
این دنبالهدار دورهای که به نام یابندهی نخست و باز-یابندههایش نامیده شده، نخستین بار در ۱۸۵۸ شناسایی شد و در سالهای ۱۹۰۷ و ۱۹۵۱ دوباره دیده شد. همخوانی برآوردهای مداری نشان میداد که دو یابندهی بعدی، همان دنبالهدار سال ۱۸۵۸ را دیدهاند ولی با فاصلههای زمانی بسیار.
دنبالهدار ۴۱پی که هر ۵.۴ سال یک بار خورشید را دور میزند، در روز ۱ آوریل به نزدیکترین و بهترین چشماندازش در ۱۰۰ سال گذشته خواهد رسید.
--------------------------------------------
به تلگرام یک ستاره در هفت آسمان بپیوندید:
واژه نامه:
Comet 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak - Messier - comet - Big Dipper - planet - edge-on - spiral galaxy - Messier 108 - planetary nebula - owl - Messier 97 - Milky Way galaxy - periodic comet - Earth - Sun
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر