سحابی با طرح مهندسی
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
چه چیزی بافت شگفتانگیز سحابی آیسی ۴۱۸ را پدید آورده؟
این سحابی سیارهنما به دلیل همانندیاش با شکلهای هندسی که به کمک ابزارهای نقشهکشی دورهای کشیده میشوند، سحابی چرخنگار (اسپیروگراف) نامیده شده.
طرحها و الگوهایی که در این سحابی دیده میشود هنوز به خوبی شناخته نشدهاند. شاید دلیلشان وزش بادهای آشفته از ستارهی متغیر مرکزی باشد که درخشش آن به گونهای پیشبینیناپذیر در مدت چند ساعت تغییر میکند.
از سوی دیگر، شواهد نشانگر آنند که آیسی ۴۱۸ تنها چند میلیون سال پیش یک ستارهی آشنای خورشیدسان بوده که همین چند هزار سال پیش وارد گام غول سرخ شد. در این گام، ستاره به دلیل پایان یافتن سوخت هستهایش پف کرد و آغاز به پس زدن پوستهی بیرونیاش نمود، به گونهای که اکنون از آن یک هستهی داغ به جا مانده که سرنوشتی جز تبدیل شدن به یک کوتولهی سفید ندارد. این هسته که در مرکز تصویر دیده میشود، با نورش اتمهای پیرامونش در سحابی را برانگیخته و آنها را به تابش واداشته.
آیسی ۴۱۸ حدود ۲۰۰۰ سال نوری از زمین دور است و پهنایش به ۰.۳ سال نوری میرسد. این تصویر رنگ زیف (کاذب) که توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده، جزییاتی نامعمول از این سحابی را نشان میدهد.
![]() |
چند نمونه از طرحهایی که با چرخنگار کشیده میشوند |
--------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
IC 418 - Spirograph Nebula - planetary nebula - variable star - Sun. - red giant - star - nuclear fuel - core - white dwarf - atom - false-color - Hubble Space Telescope
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر