هدف بعدی نیوهورایزنز جالبتر از پیش شد
* آیا هدف بعدی فضاپیمای نیوهورایزنز میتواند در واقع "دو تا" باشد؟
دانشمندان ماموریت نیوهورایزنز با جستجو در دادههای تازه به دست آمده از این جرم دوردست کمربند کوییپر که به نام ۲۰۱۴ امیو۶۹ خوانده شده و نیوهورایزنز در ۱ ژانویهی ۲۰۱۹ از کنارش خواهد گذشت، در پی یافتن همین پرسشند. این گذر که ۱.۶ میلیارد کیلومتر دورتر از پلوتو انجام خواهد شد، دوردستترین نمونه در تاریخ کاوشهای فضایی خواهد بود.
![]() |
برداشت هنری از ۲۰۱۴ امیو۶۹، جرم کمربند کوییپر (کیبیاو) که هدف بعدی گذرِ نیوهورایزنز است. اینجا یکی از احتمالها برای امیو۶۹ -کرهوارِ پخت کشیده- به تصویر در آمده؛ احتمالی که یر پایهی رصدهای تلسکوپی روز ۱۷ ژوییه،ی ۲۰۱۷ در پاتاگونیای آرژانتین داده شده. اندازهی بزرگتر |
این جرم کمربند کوییپر (کیبیاو) که ۶.۵ میلیارد کیلومتر از زمین دورتر است، در ۱۷ ژوییهی ۲۰۱۷ از برابر یک ستاره گذشت. دانشمندان نیوهورایزنز در آن روز چند تلسکوپ در پاتاگونیای آرژانتین که در جای مناسبی برای دیدن این رویداد بودند را در زمان مناسب به کار گرفتند تا سایهی زودگذر این جرم راببینند -رویدادی که به نام فروپوشانی (اختفا) شناخته میشود- و توانستند دادههای ارزشمندی گرد آورند که به برنامهریزان این گذر در تعیین مسیر فضاپیما و سنجش اندازه، شکل، مدار، و محیط پیرامون ۲۰۱۴ امیو۶۹ کمک خواهد کرد.
اعضای گروه بر پایهی دادههای به دست آمده از این فروپوشانی میگویند امیو۶۹ احتمالا نه یک جرم گردِ، بلکه "کرهوار پخت بسیار کشیده"، یا حتی چه بسا یک جرم دوتایی است. این پیکرهی شگفتآور اخترشناسان را به این فکر انداخته که این جرم شاید هم دو جرم باشد که یا با فاصلهی بسیار کم به گرد هم در چرخشند، یا چه بسا با هم تماس دارند -چیزی که به عنوان یک دوتایی نزدیک یا پرماسی (تماسی) شناخته میشود. شاید هم آنها یک جرمِ تنها را دیدهاند که یک تکهی بزرگ از آن جدا شده. اندازهی امیو۶۹ یا همنهش ساختار آن را نیز میتوان از این دادهها به دست آورد. به نظر میرسد کشیدگی امیو۶۹ چندان بزرگتر از ۳۰ کیلومتر نیست، و اگر یک دوتایی باشد، قطر هر یک حدود ۱۵-۲۰ کیلومتر است.
آلن استرن، پژوهشگر اصلی نیوهورایزنز از بنیاد پژوهش جنو باختر (SwRI) در بولدر کلرادو میگوید: «این یافتهی تازه بسیار چشمگیر است. شکل امیو۶۹ واقعا برانگیزاننده است، و میتواند به معنای یک "نخستین" دیگر برای نیوهورایزنز باشد- یک جرم دوتایی در کمربند کوییپر. نتایج این فروپوشانی نمیتوانست مرا شادتر از این کند، [چیزی] که نوید یک گنج بادآورد در این گذر را میدهد.»
![]() |
برداشت هنری از ۲۰۱۴ امیو۶۹، جرم کمربند
کوییپر (کیبیاو) که هدف بعدی گذرِ نیوهورایزنز است. اینجا یکی دیگر از
احتمالها برای امیو۶۹ -دوتایی بودن آن- به تصویر در آمده؛ احتمالی که یر
پایهی رصدهای تلسکوپی روز ۱۷ ژوییه،ی ۲۰۱۷ در پاتاگونیای آرژانتین داده
شده و بر پایهی آن، امیو۶۹ میتواند یک دوتایی نزدیک، و یا جرمی که تکهی بزرگی از آن جدا شده باشد. اندازهی بزرگتر
|
فروپوشانی ۱۷ ژوییه که این دادهها از آن به دست آمد سومین مورد از دسته رصدهای بلندپروازانهی فروپوشانی برای نیوهورایزنز بود. دانشمندان با بهره از دادههای تلسکوپ فضایی هابل و ماهوارهی اروپایی گایا جای دقیقی از سطح زمین که امیو۶۹ باید بر آن میانداخت را سنجیده و تعیین کردند. استرن میافزاید: «هر دوی این تلسکوپهای ماهوارهای در پیروزیِ همهی این چالشهای فروپوشانی نقشی کلیدی داشتند.»
مارک بویی، یکی از پژوهشگران نیوهورایزنز که این چالشهای رصدی را رهبری میکرد میگوید: «این نتایج گیجکننده و هیجانانگیز از پیش برای برنامهریزی ماموریت ما نتایجی کلیدی بودهاند، ولی اکنون به رازهای مربوط به این دیدار امیو۶۹ با نیوهورایزنز که تا کمتر از ۱۷ ماه دیگر رخ خواهد داد افزوده شده.»
![]() |
چشمک زدن یک ستارهی بینام در اثر گذشتن امیو۶۹ از برابر آن در ۱۷ ژوییهی ۲۰۱۷. پدیدهای که به نام فروپوشانی یا اختفا شناخته میشود. |
-------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
NASA - New Horizons - Kuiper Belt - KBO - 2014 MU69 - Pluto - Earth - star - Patagonia - Argentina - occultation - spheroid - football - binary - contact binary - Alan Stern - Southwest Research Institute - SwRI - Boulder - Colorado - Hubble Space Telescope - European Space Agency - Gaia satellite - Marc Buie
منبع: nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر