ستارهای که به سرعت جرم از دست میدهد
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
چنین ستارگان ناپایداری بسیار کمیابند.
در میان ابرهای غبار سمت راست و بالای مرکز این تصویر جی۷۹.۲۹+۰.۴۶ را میبینیم، ستارهای از گونهی ستارگان متغیر آبی درخشان (البیویها) که تاکنون تنها کمتر از ۱۰۰ تای آنها در کهکشان راه شیری شناخته شده.
البیویها آنچنان به سرعت پوستههایی از گاز پس میدهند که حتی میتوانند در هر ۱۰۰ سال، جرمی همارز سیارهی مشتری را از دست بدهند.
خود این ستارهی رو به مرگ، آبیفام و درخشان است ولی در پوششی از غبار پنهان شده و از همین رو در طیف دیدنی (مریی) دیده نمیشود. ولی در این تصویر فروسرخ با رنگهای نمایشی که از پیوند دادههای رصدخانهی فضایی اسپیتزر ناسا و کاوشگر پیمایشی میدان-گستردهی فروسرخ ناسا (وایز) درست شده، آن را به رنگ سبز و در پوستهای سرخفام میبینیم.
جی۷۹.۲۹+۰.۴۶ در منطقهی ستارهزایِ ماکیان ایکس در کهکشان خودمان جای دارد. این که چرا تا این اندازه ناپایدار است، تا چه زمانی در گام الویبی خواهد ماند، و کِی دچار انفجار ابرنواختری خواهد شد، پرسشهاییست که تاکنون بیپاسخ مانده.
جی۷۹.۲۹+۰.۴۶ با فاصلهی حدود ۴۶۰۰ سال نوری از زمین، در صورت فلکی ماکیان دیده میشود.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
G79.29+0.46 - variable star - LBV - Galaxy - Jupiter - star - visible - NASA - Spitzer Space Observatory - NASA - Wide-Field Infrared Survey Explorer - Cygnus X - supernova
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر