باستانشناسی کیهانی
![]() |
این تصویر در دو اندازهی دیگر: بزرگ (۵.۹ مگابایت)- بسیار بزرگ (۲۰ مگابایت) |
این عکس را تلسکوپ فضایی هابل گرفته و تک تک لکههای روشنی که در آن میبینید برای خودشان یک کهکشان جداگانهاند- البته به جز نقطهی پرنوری که در میانهی چارچوب دیده میشود و در حقیقت یکی از ستارگان کهکشان خودمانست که دست بر قضا در میدان دید ما از این اجرام جاخوش کرده!
مرکز تصویر جای ویژهایست؛ این نقطه بر مرکز خوشهی کهکشانی بزرگی به نام WHL J24.3324-8.477 منطبق است و درخشانترین کهکشان خوشه نیز همان جا دیده می شود. این خوشهی کهکشانی در راستای صورت فلکی نهنگ جای دارد و نوری که اکنون از آن میبینیم حدود ۷.۱ میلیارد سال در راه بوده تا به چشم ما برسد (سرخگرایی یا انتقال به سرخ ۰.۵۶۶).
جهان هستی ساختارهایی با اندازههای گوناگون دارد-- سیارهها دور ستارگان گرد میآیند، ستارگان در کهکشانها انباشته میشوند، کهکشانها با هم گروه میسازند، و گروههای کهکشانی هم خوشهها را پدید میآورند. هر خوشهی کهکشانی صدها تا هزاران کهکشان در خود جای داده که همگی در بند گرانش یکدیگرند.
مادهی تاریک و انرژی تاریک نقشهایی کلیدی در پیدایش و دگرگونی این خوشهها بازی میکنند، از همین رو بررسی خوشههای کهکشانی میتواند در شناخت این پدیدههای رازگونهی کیهان به دانشمندان کمک کند.
تلسکوپ فضایی هابل این تصویر فروسرخ را در برنامهای به نام RELICS گرفته. در این برنامه، به هدف یافتن درخشانترین کهکشانهای دوردست برای بررسیهای آینده توسط تلسکوپ جیمز وب، از ۴۱ خوشهی بزرگ کهکشانی تصویربرداری شد. چنین پژوهشی بر دانستههای ما از ریشه و خاستگاه کیهان خواهد افزود.
--------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
NASA - ESA - Hubble Space Telescope - galaxy - galaxy cluster - WHL J24.3324-8.477 - planet - star - galaxy group - gravity - Dark matter - dark energy - infrared - Advanced Camera for Surveys - Wide-Field Camera 3 - RELICS - Reionization Lensing Cluster Survey - CSA - James Webb Space Telescope - JWST - constellation of Cetus - redshift
منبع: spacetelescope
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر