رنگینکمانی که یک جایش میلنگد!
بامداد ۶ اکتبر ۲۰۱۷، جان لارسن از اسپیرفیش داکوتای جنوبی سرگرم رانندگی بود که در آسمان یک کمان دید. وی درباره چیزی که دید میگوید: «این رنگینکمان یک مشکلی داشت. دوربینم را برداشتم تا با بزرگنمایی، نگاه دقیقتری به آن بیندازم.» این چیزیست که او دید:
![]() |
لارسن میگوید: «نوار اصلی رنگ سرخ آن از بقیه جدا شده بود!»
کارشناس نورشناسی جَوی، لس کاولی میگوید دستکم دو راه برای کجنمایی (اعوجاج) رنگینکمانها به این شیوه سراغ داریم.
نخست با هوای گرم. کاولی میگوید یک رنگینکمان در جایی مانند آسمان یک شهر میتواند توسط ستونهای هوای گرم شهر که رو به بالا میروند خم شود: «ولی به نظر میرسد رنگینکمانی که لارسن دید نزدیک هیچ شهری نبوده.» [پس این گزینه رد میشود]
![]() |
رنگینکمانی در آسمان آدلاید استرالیا که به شیوهی نخست اعوجاج یافته |
روش دوم، آمیزهی قطرههای گوناگون در هواست. کاولی میگوید: «اگر قطرههای آب در راستای خط دید بیننده، در جاهای گوناگون کمان دارای اندازههای متفاوتی باشند، شکل رنگینکمان میتواند دگرگون شود. قطرههای ریزتر، کمانهای پهنتری میسازند.»
به نظر میرسد توضیح دوم برای این رنگینکمان کارایی داشته باشد. لارسن نوشته: «بادهای سطحی شدیدی میوزیدند و قطرههای باران را با خود جابجا میکردند.»
احتمال دارد این بادهای نیرومند قطرههای باران را از هم جدا کرده و لایههایی از قطرههای هماندازه درست کرده بودند- قطرههای ریزتر آسانتر جابجا میشوند تا قطرههای بزرگتر- و همین، یک نمای نامعمول به کمان داده بوده.
-------------------------------------------------
تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
Jon Larsen - Spearfish - South Dakota - rainbow - atmospheric optics - Les Cowley - Adelaide - Australia
منبع: spaceweather
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر