ساختار مارپیچ قطب شمال مریخ
![]() |
چرا یک مارپیچ به گرد قطب شمال سیارهی بهرام (مریخ) درست شده است؟
هر زمستان، در اثر بارش یخ دیاکسید کربن از جو تنُک سیاره، لایهی تازهای از این یخ به کلفتی حدود ۱ متر روی این قطب پدید میآید. این لایهی تازه روی لایهی از آب یخزده مینشیند که در سرتاسر سال آنجا را پوشانده.
بادهای نیرومند از بالای مرکز کلاهک قطبی به پایین میوزند (بادهای پایینرو) و [در اثر پدیدهی کوریولیس که ناشی از چرخش خود سیاره است]، به گردش مارپیچ میافتند- و این باعث مارپیچی شدن ساختار "فلاتهی شمالی" سیاره میشود.
این تصویر یک ژرفانمایی چندتکه است که اوایل امسال، از پیوند دادههای دو فضاپیما درست شده: چندین عکسی که فضاپیمای "مارس اکسپرس" سازمان فضایی اروپا گرفته بود، با دادههای فرازا (ارتفاع) که به کمک دستگاه فرازسنج لیزری فضاپیمای "پیمایشگر سراسر بهرام" ناسا به دست آمده بود.
ماموریتهای دیگری برای رفتن به سیارهی سرخ در سالهای آینده برنامهریزی شده، از جمله فرودگر اینسایت (Insight) که حفاری سطح بهرام خواهد پرداخت، و اگزومارس (ExoMars) وخودروی "مارس ۲۰۱۰" که نشانههای زندگی ذرهبینی در این سیاره -گذشته و اکنون- را جستجو خواهد کرد.
------------------------------------------
کانال تلگرام یک ستاره در هفت آسمان:
واژه نامه:
spiral - North Pole - Mars - pole - carbon dioxide - water - cap - red planet - Planum Boreum - ESA - Mars Express - laser altimeter - NASA - Mars Global Surveyor - Insight - ExoMars - Mars 2020 Rover - Martian life
منبع: apod.nasa.gov
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
پست کردن نظر