هنرنمایی یک سیاره جوان
در منطقهی ستارهزایی جوان مارافسای، ۴۱۰ سال نوری دورتر از خورشید، قرص پیشسیارهای افسونکنندهای به نام ایاس ۲۰۹ دارد به آرامی دارد دگردیسی پیدا میکند. این تصویر شگفتانگیز به کمک تلسکوپ قدرتمند آلما گرفته شده و الگوی نامعمولی از حلقهها و شکافها را در غبار پیرامون یک ستارهی جوان نشان میدهد.
قرصهای پیشسیارهای صفحههای فشرده و چرخانی از گاز و غبارند که گرداگرد ستارگان نوزاد دیده میشوند. این قرصها موادی را در بر دارند که روزی به سیارهها، ماهها، و اجرام کوچک دیگری تبدیل خواهند شد. سامانهی درون این عکس با داشتن سنی کمتر از یک میلیون سال، بسیار جوان است ولی از هماکنون دو شکاف آشکار دارد در قرص آن پدید میآید.
شکاف بیرونی پهن و ژرف است و غبار بسیار کمی در آن مانده. به باور اخترشناسان یک سیارهی غولپیکر، تقریبا به اندازهی کیوان در این شکاف است و آن را از غبار پاک کرده. ولی فاصلهی آن از ستارهی مرکزی حدود ۸۰۰ دقیقهی نوریست، بیش از سه برابر فاصلهی نپتون و خورشید!
این سیاره همچنان که در مسیرش پیش میرود، غباری که در راهش است را در لبههای بیرونی مدارش انباشته و شکاف را به گونهی فزایندهای پاکیزهتر و آشکارتر میکند.
شکاف باریکتر و غبارآلود درونی میتواند توسط یک سیارهی کوچکتر پدید آمده باشد، ولی اخترشناسان این احتمال هیجانانگیز را نیز پیش کشیدهاند که در واقع هر دو شکاف دستاورد همان سیارهی بزرگ بیرونیاند.
دور بودن این سیارهی کیوانمانند از ستارهی مرکزی پرسشهای فریبندهای را دربارهی پیدایش سیارهها در لبههای قرصهای پیشسیارهای، به ویژه در زمانبندیهای کوتاه در پی آورده است.
پژوهشنامهای درین باره
پژوهشنامهای درین باره
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Ophiuchus - star-forming region - Sun - protoplanetary disc - AS 209 - ALMA - star - planet - moon - Saturn - Neptune
منبع: eso
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر