وقتی آسمان با نوارهای رنگی آذین بسته می‌شود

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
چه چیزی می‌تواند آسمان را با پرتوهایی مانند رنگین‌کمان‌های کنار هم روشن کند؟ پاسخ این پرسش پدیده‌ی هواتاب است.
هواتاب پدیده‌ایست که همه جا رخ می‌دهد ولی معمولا به سختی دیده می‌شود. گاهی یک آشفتگی -مانند نزدیک شدن یک جبهه‌ی توفانی- می‌تواند چین و شکن‌های بزرگی در جو زمین پدید آورد که به نام "امواج گرانش جَوی" شناخته می‌شوندد [این امواج به کلی با امواج "گرانشی" اخترفیزیکی تفاوت دارند-م]
امواج گرانش جوی که به نام "امواج چگالی" هم خوانده می‌شوند، نوسان‌هایی در هوا هستند و همانند امواجی‌اند که از افتادن یک سنگ در یک آبگیر آرام پدید می‌آید.
خوب، ولی این رنگ‌های هواتاب از کجا آمده؟
هواتاب سرخ به احتمال بسیار از مولکول‌های OH (هیدروکسیل) در فراز حدود ۸۷ کیلومتری آسمان سرچشمه می‌گیرد که به هنگام روز در اثر تابش پرتوهای فرابنفش خورشید برانگیخته شده‌اند. هواتاب نارنجی و سبز هم به احتمال بسیار توسط اتم‌های سدیم و اکسیژن در فراز کمی بالاتر پدید آمده.
این تصویر از جایی نزدیک دریاچه‌ی کلوکه در استان چینگهای کشور چین گرفته شده. عکاس که در آن هنگام سرگرم رانندگی بود، در آغاز توجهش به نوار چشمگیر کهکشان راه شیری جلب شد و خودرو را برای عکس گرفتن از آن نگه داشت.
وی با شگفتی تمام در عکسی که با دوربین حس‌مند خود گرفت نوارهای هواتاب را هم دید که بسیار برجسته و آشکار در سرتاسر آسمان گسترده شده بودند.
این عکس در اینجا به شیوه‌ی دیجیتالی بهبود داده شده تا رنگین‌کمانی بودن این پرتوها بهتر دیده شود.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
rainbow - Earth - gravity wave - airglow - OH - molecule - ultraviolet - Sun - sodium - oxygen - Keluke Lake - Qinghai Provence - China - Milky Way Galaxy

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه