نخستین اجرامی که نامشان در معروف‌ترین کاتالوگ‌های اخترشناسی ثبت شد

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

در این چارچوب‌ها نخستین عنوان‌های ورودی در شش کاتالوگ پرآوازه‌ی اجرام ژرفای آسمان را می‌بینیم. ترتیب کاتالوگ‌ها بر پایه‌ی زمان نخستین انتشارشان است و اینجا از بالا، چپ آغاز می‌شوند و به پایین، راست می‌رسند.
نخستین کاتالوگ، فهرست شارل مسیه است که گردآوریش از سال ۱۷۷۴ آغاز شد و نخستین عنوان ورودی‌اش هم که ام ۱ نام گرفت، سحابی خرچنگ بود که یک پسماند ابرنواختر است و اینجا در نخستین چارچوب ردیف بالا دیده می‌شود.
کاتالوگ بعدی "کاتالوگ عمومی نوین" (NGC) است که توسط جان لوییس امیل درایر در سال ۱۸۸۸ پدید آمد و نخستین عنوان ورودی‌اش یک کهکشان مارپیچی به نام ان‌جی‌سی ۱ بود. این کهکشان در چارچوب دوم ردیف بالا دیده می‌شود. درست زیر پایش در همبن نما هم یک کهکشان مارپیچی دیگر می‌بینیم که ان‌جی‌سی ۲ نام گرفته.
در چارچوب بعدی ستاره‌ی دوتایی کم‌نورِ آی‌سی ۱ را می‌بینیم که نخستین ورودی کاتالوگ آی‌سی (Index Catalog) است، کاتالوگی که خود درایر در ادامه ی ان‌جی‌سی پدید آورد.
در چارچوب پایین، سمت چپ، سحابی تاریک برنارد ۱ را می‌بینیم که نخستین عنوان در فهرست اجرام تیره‌ی آسمان است، کاتالوگی که در سال ۱۹۱۹ توسط ادوارد امرسون برناد، و به هدف شناسایی نشانه‌های تاریک آسمان پی ریخته شد. امروزه می‌دانیم که برنارد ۱ بخشی از ابر مولکولی برساوش است.
آبل ۱ نام خوشه‌ی کهکشانی دوردستی در صورت فلکی برساوش است و نخستین عنوان کاتالوگ جرج ابل (ایبل، Abell) است که در سال ۱۹۵۸ برای فهرست‌بندی خوشه‌های کهکشانی انبوه پدید آمد.
و در چارچوب پایانی وی‌دی‌بی ۱ از فهرست سال ۱۹۶۶ سیدنی ون دن برگ (vdB) را می‌بینیم. این سحابی بازتابی زیبا و آبی‌فام در صورت فلکی خداوند اورنگ ( ذات‌الکرسی) دیده می‌شود.

--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:

واژه‌نامه:
Charles Messier - M1 - supernova remnant - Crab Nebula - J.L.E. Dreyer - New General Catalog - spiral galaxy - Pegasus - NGC 1 - NGC 2 - Index Catalog - IC 1 - Perseus molecular cloud - dark nebula - Barnard 1 - Dark Markings of the Sky - E.E. Barnard - Abell 1 - George Abell - Rich Clusters of Galaxies - vdB 1 - Sidney van den Bergh - reflection nebula - constellation Cassiopeia

منبع: apod.nasa

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه