نخستین اجرامی که نامشان در معروفترین کاتالوگهای اخترشناسی ثبت شد
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
در این چارچوبها نخستین عنوانهای ورودی در شش کاتالوگ پرآوازهی اجرام ژرفای آسمان را میبینیم. ترتیب کاتالوگها بر پایهی زمان نخستین انتشارشان است و اینجا از بالا، چپ آغاز میشوند و به پایین، راست میرسند.
نخستین کاتالوگ، فهرست شارل مسیه است که گردآوریش از سال ۱۷۷۴ آغاز شد و نخستین عنوان ورودیاش هم که ام ۱ نام گرفت، سحابی خرچنگ بود که یک پسماند ابرنواختر است و اینجا در نخستین چارچوب ردیف بالا دیده میشود.
کاتالوگ بعدی "کاتالوگ عمومی نوین" (NGC) است که توسط جان لوییس امیل درایر در سال ۱۸۸۸ پدید آمد و نخستین عنوان ورودیاش یک کهکشان مارپیچی به نام انجیسی ۱ بود. این کهکشان در چارچوب دوم ردیف بالا دیده میشود. درست زیر پایش در همبن نما هم یک کهکشان مارپیچی دیگر میبینیم که انجیسی ۲ نام گرفته.
در چارچوب بعدی ستارهی دوتایی کمنورِ آیسی ۱ را میبینیم که نخستین ورودی کاتالوگ آیسی (Index Catalog) است، کاتالوگی که خود درایر در ادامه ی انجیسی پدید آورد.
در چارچوب پایین، سمت چپ، سحابی تاریک برنارد ۱ را میبینیم که نخستین عنوان در فهرست اجرام تیرهی آسمان است، کاتالوگی که در سال ۱۹۱۹ توسط ادوارد امرسون برناد، و به هدف شناسایی نشانههای تاریک آسمان پی ریخته شد. امروزه میدانیم که برنارد ۱ بخشی از ابر مولکولی برساوش است.
آبل ۱ نام خوشهی کهکشانی دوردستی در صورت فلکی برساوش است و نخستین عنوان کاتالوگ جرج ابل (ایبل، Abell) است که در سال ۱۹۵۸ برای فهرستبندی خوشههای کهکشانی انبوه پدید آمد.
و در چارچوب پایانی ویدیبی ۱ از فهرست سال ۱۹۶۶ سیدنی ون دن برگ (vdB) را میبینیم. این سحابی بازتابی زیبا و آبیفام در صورت فلکی خداوند اورنگ ( ذاتالکرسی) دیده میشود.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
Charles Messier - M1 - supernova remnant - Crab Nebula - J.L.E. Dreyer - New General Catalog - spiral galaxy - Pegasus - NGC 1 - NGC 2 - Index Catalog - IC 1 - Perseus molecular cloud - dark nebula - Barnard 1 - Dark Markings of the Sky - E.E. Barnard - Abell 1 - George Abell - Rich Clusters of Galaxies - vdB 1 - Sidney van den Bergh - reflection nebula - constellation Cassiopeia
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر