فرفره غولپیکر آسمان در کنار همدمش
![]() |
این تصویر در اندازهی بزرگتر |
کهکشان مارپیچی بزرگ و زیبای ام۱۰۱ یکی از آخرین ورودیها در فهرست پرآوازهی شارل مسیه بود، ولی به هیچ وجه یکی از کوچکترینهای آن نبود.
این کهکشان با پهنای ۱۷۰ هزار سال نوری، کهکشانی غولپیکر است، به بزرگی تقریبا دو برابر کهکشان راه شیری خودمان. همچنین ام۱۰۱ یکی از سحابیهای مارپیچی اصلی بود که به کمک "لویاتان پارسونزتاون"، تلسکوپ بزرگ سدهی ۱۹ ساختهی لردِ راس -ویلیام پارسونز- رصد شد.
در پیشزمینهی این عکس که از پشت تلسکوپهای پیشرفتهی امروزی گرفته شده، چند ستارهی پرنور کهکشان خودمان را میبینیم و در پسزمینه، گوشهی پایین سمت راست نیز همدم ام۱۰۱ به چشم میخورد- کهکشان کوتولهی انجیسی ۵۴۷۴.
رنگهای ستارگان راه شیری را در ستارگان این جزیرهی بزرگ کیهانی هم میتوان یافت. هستهی آن از نور زردفام ستارگان پیر و سرد میدرخشد. بازوهای گستردهی آن هم با رنگهای آبی ستارگان جوانتر و داغتر، رگههای تیرهی غبار، و همچنین مناطق سرخفام ستارهزایی آراسته شده است.
ام۱۰۱ که به نام کهکشان فرفره نیز شناخته میشود، با فاصلهی ۲۳ میلیون سال نوری از زمین، در مرزهای صورت فلکی شمالی خرس بزرگ دیده میشود.
به همریختگی همدم آن، انجیسی ۵۴۷۴ میتواند دستاورد کشمکش گرانشی با همسایهی بزرگش، ام۱۰۱ در گذشته بوده.
--------------------------------------------
تلگرام و توییتر یک ستاره در هفت آسمان:
واژهنامه:
spiral galaxy - M101 - Charles Messier - Milky Way galaxy - spiral nebula - Lord Rosse - Leviathan of Parsontown - star - dwarf galaxy - NGC 5474 - core - spiral arm - star forming region - Pinwheel Galax - constellation Ursa Major
منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر